Marketing: Antiperspiranti povzročajo raka

Najina prva objava je ugledala luč sveta, kaj pa to! Sej ne veva, če naj skačeva po zraku ali jokava od sreče?! Blog sva se odločili otvoriti s temo, zaradi katere se je dvigovalo ogromno prahu že odkar so na trgu predstavili prvo antiperspirantno sestavino in sicer aluminijev klorid v začetku 20. stoletja.

Najina prva objava je ugledala luč sveta, kaj pa to! Sej ne veva, če naj skačeva po zraku ali jokava od sreče?! Blog sva se odločili otvoriti s temo, zaradi katere se je dvigovalo ogromno prahu že odkar so na trgu predstavili prvo antiperspirantno sestavino in sicer aluminijev klorid v začetku 20. stoletja.

Ja, dolgo sva potrebovali, da sva se spravili napisat nekaj o tej temi.

Vedno je treba nekje začet, midve bova na začetku. V naših pazduhah so ekrine žleze, pri katerih izvodilo žleze vodi na površino kože in apokrine žleze, katere izvodilo vodi v lasni folikel. Potenje je posledica razgradnje komponent apokrinega znoja s strani bakterij, pri čemer nastanejo določene nenasičene maščobne kisline. In kaj zdaj to pomeni po domače? Jah, neprijeten vonj.

In kje so tu antiperspiranti?

Antiperspiranti zmanjšajo izločanje znoja tako, da zamašijo izvodila ekrinih žlez znojnic s tvorbo gela iz aluminijevega hidroksida – po domače tvorijo čep. S tem se zmanjša izločanje znoja skozi pazduho. Ta čep pa poslabša razporejanje apokrinega znoja zato je neprijeten vonj je zmanjšan. Manj vlage, manj bakterij, manj neprijetnega vonja – tak simpl.

DSC_9323

Veliko ljudi ne loči niti med antiperspiranti in deodoranti, kar sploh ni čudno, saj niti izdelki, ki se prodajajo, niso prav poimenovani. In kako naj potem človek ve?

Glavna razlika je v delovanju in v aktivnih komponentah.

  Antiperspirant Deodorant
Mehanizem delovanja ↓ izločanje znoja s tvorbo čepa Nevtralizacija in prikritje vonja

Vezava komponent znoja

Antibakterijsko delovanje

 

Aktivne sestavine Aluminijeve in cirkonijeve soli Triklosan, parfumi, cinkov karbonat, smukec, etanol

Glavna slabost, ki jo pripisujejo aluminijevim solem je ta, da zaradi nizkega pH dražijo kožo. Večinoma se v antiperspirantih uporablja, poleg že omenjenega aluminijev klorida, tudi aluminijev klorohidrat. Cirkonijeve soli pa se ne smejo uporabljati v aerosolih, saj so toksični za pljuča.

Mit: Raka na dojkah povzročajo antiperspiranti

Nekateri menijo, da bi naj aluminijeve soli imele estrogeno delovanje, kar posledično vodi v moteno hormonsko ravnovesje in v najslabšem primeru do nastanka raka. Torej, kaj so pametnega dokazali?

Izjavili so namreč, da antiperspiranti pripomorejo k boljši kakovosti življenja!

Ja, točno tako, ampak verjetno zdaj gledate debelo in vam ni jasno, če ste prebrali prav.

DSC_9340

Vsem, ki imajo raka na dojkah, zdravniki odsvetujejo uporabo antiperspirantov, ker naj bi jim škodovali. Ker so se jim ženske morale izogibati, so kmalu poročale o zaskrbljenosti glede neprijetnega telesnega vonja in so posledično imele slabšo kvaliteto življenja. Zato so testirali vpliv različnih koncentracij aluminijevih soli ter kot nanosa (30, 60°). Ugotovili so, da niti prva niti druga spremenljivka ne vplivata na razvoj raka na dojkah. Zato so na koncu celo priporočili antiperspirante, namesto, da bi jih odstvetovali. S tem pa so vsaj malo vplivali na samozavest žensk, njihovo počutje in kot sami omenjajo ˝boljšo kvaliteto življenja˝ Če smrdiš pač ni prijetno, roko na srce.

Več drugih študij dokazuje, da ni povezave med rakom in aluminijevimi solmi, ena študija dokazuje celo, da je. Zaskrbljujoče je nekaj drugega. Poleg uporabe antiperspirantov, tkivu škodujejo še aditivi iz hrane, detergenti in drugi izdelki za osebno nego. In konec koncev je vedno skupina snovi, ki nam lahko škoduje, mi pa težko dokažemo, da je raka povzročila ena sama snov.

˝All in all˝ pa je najino osebno mnenje, da, če se ne potite preveč, je seveda boljše, da uporabljate deodorante. Vsebujejo lahko naravna eterična olja ali kake druge sestavine in v končni fazi njihova sestava ni pod vprašajem. Če se zelo potite, potem je antiperspirant tisti prijatelj, ki vas bo držal stran od neprijetnega vonja. Druge ni. In tudi naslednjič, ko ga boste uporabili, ga dajte z malo manj slabe vesti.

podpis

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar