Konoplja v kozmetiki – kaj je dovoljeno in kaj ne?

Zagotovo ste že slišali, da konoplja v kozmetiki izkazuje pozitivne učinke na kožo. Je vedno bolj popularna sestavina za zdravljenje kožnih bolezni in nego občutljive kože. Kateri deli konoplje so sploh dovoljeni za uporabo v kozmetičnih izdelkih, kaj je CBD in kaj kanabinoidi, kakšne učinke izkazuje konoplja v kozmetičnih izdelkih na kožo?

Zagotovo ste že slišali, da konoplja v kozmetiki izkazuje pozitivne učinke na kožo. Je vedno bolj popularna sestavina za zdravljenje kožnih bolezni in nego občutljive kože. Kateri deli konoplje so sploh dovoljeni za uporabo v kozmetičnih izdelkih, kaj je CBD in kaj kanabinoidi, kakšne učinke izkazuje konoplja v kozmetičnih izdelkih na kožo?

Kanabidiol ali CBD

Najprej si razložimo osnovne izraze. Kanabidiol je fitokanabinoid, ki izkazuje biološke učinke in sicer deluje proti anksioznosti in slabosti, izkazuje pa tudi protitumorne učinke. Kanabidiol ne izkazuje psihoaktivnih učinkov. Na kožo izkazuje mnoge pozitivne učinke kot so sposobnost zaviranja nastanka sebuma ter protivnetno delovanje, saj zavira imunske odgovore za vnetje.

Kanabinoidi

Tudi kanabinoidom so dokazali protivnetne in sebostatične (zmožnost zaviranja nastanka sebuma) lastnosti. Kanabinoidi so sposobni zavirati zorenje keratinocitov, kar je zelo zaželeno pri kožnih boleznih, kjer je zorenje keratinocitov nenormalno, kot recimo pri psoriazi in atopijskem dermatitisu.

THC je edini kanabinoid, ki je psihoaktiven, obstaja pa še približno 60 (po nekaterih podatkih celo 113) kanabinoidov, ki ne izkazujejo takšnih učinkov.

Semena konoplje

V Kitajski medicini in prehrani se semena konoplje uporabljajo že več kot 3000 let. Semena so bogata z vitamini A, C in E, ter β-karotenom, proteini (vse esencialne aminokisline), ogljikovimi hidrati, vlakninami ter minerali. Olje pridobivamo iz semen s hladnim stiskanjem ali z ekstrakcijo s topili.

Seme vsebuje tudi terpenoide in kanabidiol, ki izkazujeta protivnetne lastnosti. Olje ne vsebuje THC, razen v primeru, da je ta prisoten kot nečistota. Koncentracija THC v olju je odvisna od samega kultiviranja in od procesa čiščenja. Po Evropski zakonodaji mora biti koncentracija THC v olju nižja od 0,2 %.

Zabavno dejstvo #1: Budha naj bi po nekaterih podatkih 6 let jedel samo semena konoplje. Semena imajo izjemno nutricistično vrednost, zahvaljujoč proteinom in nenasičenim maščobnim kislinam.

Ekstrakt iz semen konoplje

V študiji so na moških testirali kremo, ki je vsebovala 3% ekstrakt iz semen konoplje. Po nanosu kreme s tem ekstraktom so ugotovili, da se je izločanje sebuma bistveno zmanjšalo. Pri moških, ki so imeli eriteme, se je rdečica občutno zmanjšala.

Kaj je konopljino olje?

Marketinško se za konopljino olje uporablja izraz ”hempseed oil”, da ga lahko ločujemo od konoplje, ki se uporablja kot droga. Konopljino olje se ne pridobiva iz listov, temveč iz semen konoplje. To seveda privede so zaključka, da konopljino olje ne bo izkazovalo relaksacijskih učinkov, saj semena ne vsebujejo THC (tetrahidrokanabinol), razen kot sva že zgoraj omenili, kot nečistoto. THC je prisoten le v konopljinih listih.

Zabavno dejstvo #2: Konoplja z nizko vrednostjo THC je ocenjena na 100-2000 milijonov dolarjev dobička na leto. Kar bi v evrih pomenilo približno 90 – 1800 milijonov evrov. Nora številka, a?

Sestava konopljinega olja

Že večkrat sva omenjali kako pomembna je sestava olj. Konopljino olje sestoji iz vseh treh najpomembnejših maščobnih kislin, ki delujejo regenerativno in/ali protimikrobno. Te maščobne kisline so sicer zelo nestabilne, ker vsebujejo dvojne vezi, ki so zelo reaktivne.

Linolna kislina – 57 % (omega-6) deluje regenerativno in protivnetno

α-linolenska kislina – 16 % (omega-3) deluje regenerativno

γ-linolenska kislina – 3 % (omega-6) deluje protivnetno

Razmerje med linolno in linolenskima kislinama je 3:1, kar je idealno razmerje za prehrano in kozmetične izdelke. To olje lahko služi tudi kot naravni vir antioksidantov (vitamin E).

Atopijski dermatitis in konoplja?

Atopijska koža imajo eno pomanjkljivost, namreč pri njej so opazili pomanjkljivo delovanje δ-6-desaturaze. Ta je odgovorna za encimsko pretvorbo linolne kisline v γ-linolensko. Torej, če desaturaza ne deluje pravilno, imamo povišan nivo linolne kisline, nivo γ-linolenske kisline pa je znižan. Zato je zaželjeno, da za nego atopične kože uporabljamo olja, ki vsebujejo tudi γ-linolensko kislino in jo tako sami dodajamo, ker je koža sama ne proizvaja.

Eno izmed takšnih olj je konopljino olje, ki vsebuje γ-linolensko kislino. Zaradi maščobno-kislinske sestave pa pripomore k izboljšavi vseh kožnih bolezni, pri katerih je kožna bariera oslabljena.

Tudi študije dokazujejo pozitivne učinke konoplje na kožo

Na Finskem so izvedli študijo na bolnikih z atopijskim dermatitisom, v kateri so testiranci peroralno uživali hladno stiskano konopljino olje (30ml). Ugotovili so, da je hladno stiskano konopljino olje v 8-tedenski študiji, izboljšalo suhost kože in srbečico. Z uporabo konopljinega olja se je zmanjšala uporaba topikalnih zdravil med testiranci. Kot kontrolo so uporabili olivno olje, pri katerem se tovrstna izboljšanja kože niso pokazala.

Endokanabinoidni sistem v naši koži

Je biološki sistem, ki je sestavljen iz endokanabinoidov. To so živčni prenašalci na osnovi lipidov, ki se vežejo na kanabinoidne receptorje in kanabinoidne receptorske proteine, ki so izraženi v osrednjem živčnem sistemu (vključno z možgani) in v perifernem živčnem sistemu . Endokanabinoidni sistem je vključen v regulacijo različnih fizioloških in drugih procesov, vključno s plodnostjo, nosečnostjo, apetitom, občutkom bolečine, razpoloženjem in spominom.

Vpliv na endokanabinoidni sistem bi pomagal izboljšati kožne bolezni kot je psoriaza, atopijski dermatitis, kožna fibroza, kožni rak in srbečica.

Kaj pa konoplja v kozmetičnih izdelkih?

V kozmetičnih izdelkih je dovoljeno olje iz semen konoplje in konopljina moka. Katerikoli ekstrakti, tinkture in olja iz cvetov ali sadežev so prepovedani. Na podlagi Uredbe o kozmetičnih izdelkih št. 1223/2009 so za uporabo v kozmetiki prepovedani tudi listi in deblo. Spadajo v Aneks II o kozmetičnih izdelkih, kjer so navedene snovi, ki so prepovedane v kozmetičnih izdelkih. Na listi ˝Narkotiki, naravni in sintetični˝ pa najdemo tudi konopljino smolo, ekstrakte in tinkture konoplje, ki so seveda tudi prepovedani.

Viri:

Río, C. del, Millán, E., García, V., Appendino, G., DeMesa, J., & Muñoz, E. The endocannabinoid system of the skin. A potential approach for the treatment of skin disorders. Biochemical Pharmacology 2018. 

Singh, D., Fisher, J., Shagalov, D., Varma, A., & Siegel, D. M. Dangerous plants in dermatology: Legal and controlled. Clinics in Dermatology 2018; 36(3): 399–419.

Dhadwal, G., & Kirchhof, M. G. The Risks and Benefits of Cannabis in the Dermatology Clinic. Journal of Cutaneous Medicine and Surgery 2017; 22(2): 194–199.

Pacher P, Bátkai S, Kunos G. The endocannabinoid system as an emerging target of pharmacotherapy. Pharmacol Rev. 2006; 58(3): 389–462.

Montserrat-de la Paz, S., Marín-Aguilar, F., García-Giménez, M. D., & Fernández-Arche, M. A. Hemp (Cannabis sativa L.) Seed Oil: Analytical and Phytochemical Characterization of the Unsaponifiable Fraction. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2014; 62(5): 1105–1110.

Potrebuješ individualno svetovanje za fenomenalno rutino nege kože?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar