Hiperpigmentacije sodijo med eno izmed najpogostejših dermatoloških obravnavanj. Pojavijo se zaradi povečane sinteze melanina v koži, do česar lahko pride kot posledica notranjih ali zunanjih dejavnikov. Izgled hiperpigmentacij lahko do neke mere uravnavamo s pomočjo uporabe aktivnih posvetlitvenih sestavin, ki so lahko kot del kozmetičnih izdelkov ali zdravil. Aktivne posvetlitvene sestavine selektivno ciljajo na hiperaktivne melanocite in zavirajo ključne korake v sintezi melanina.

Retinoidi so zagotovo ena izmed najbolj popularnih kozmetično aktivnih sestavin. Ker pa gre za precej raznoliko in veliko skupino aktivnih sestavin se velikokrat predvsem pri začetnikih pojavi zmeda kateri retinoid pravzaprav izbrati za nego kože, katero koncentracijo izbrati, kolikokrat tedensko ga uporabiti in kako ga pravilno uvesti. Odgovore na vsa ta vprašanja najdete v tej objavi.

Hidroksi kisline v zadnjih letih izredno pridobivajo na popularnosti. Predvsem v zadnjem času so začele nadomeščati mehanske pilinge (hvala Bogu za to!). Danes predstavljajo stalnico v negi tistim, ki si želijo bolj sijoče kože, manj težav z aknami, pa tudi anti-ageing učinka.

Hidroksi kisline uvrščamo med kozmetično aktivne učinkovine. Ker gre za aktivno učinkovino se je pred začetkom uporabe potrebno pozanimati katero hidroksi kislino sploh izbrati za nego kože,kako pravilno uvesti hidroksi kislino v nego kože,kako pravilno kombinirati hidroksi kisline z drugimi izdelki.

Kozmecevtiki so kozmetično-farmacevtski hibridi, ki se običajno uporabljajo za izboljševanje stanja hiperpigmentacij. Hiperpigmentacije je na splošno težko zdraviti, saj starejša, kot je hiperpigmentacija, težje jo je odstraniti. Za posvetljevanje hiperpigmentacij je potrebno uporabljati učinkovine, ki posvetljujejo kožo. Aktivne posvetlitvene sestavine selektivno delujejo na hiperaktivne celice, ki proizvajajo melanin (melanocite) in zavirajo ključne korake v sintezi melanina.

V prvem delu Spoznavanje z retinoidi smo spoznali retinoide, katere vrste poznamo in kakšne učinke izkazuje na kožo. Pri začetnikih, ki uvajajo aktive je vedno prisoten strah, saj ne vedo katero obliko naj izberejo, kakšno koncentracijo aktivne sestavine naj izberejo za prvi poskus, kakšno količino izdelka sploh nanesti in ali lahko aktivno sestavino, ki smo jo vključili v svojo rutino kombiniramo tudi z drugimi že obstoječimi izdelki v svoji rutini. Na vsa ta vprašanja najdeš odgovor v tej objavi.

Retinoidi so ena izmed najbolj popularnih kozmetično aktivnih sestavin. Ta sloves pa se jih ne drži zaman. Na kožo namreč izkazujejo veliko pozitivnih učinkov, če jih pravilno uporabljamo. V prvem delu objave v sklopu spoznavanje z retinoidi bomo pregledali vrste retinoidov in kako različni retinoidi delujejo na našo kožo.

Učinkov hidroksi kislin se nismo začeli zavedati šele včeraj. Po nekih pričevanjih se je že Kleopatra kopala v mleku, saj naj bi že takrat vedeli za učinke mlečne kisline proti staranju.

Ogromno ljudi v sklopu svoje rutine nege kože uporablja serum. Zakaj? Ker so zelo bogati z aktivnimi sestavinami, ki pa s tarčnim delovanjem lahko izkazujejo odlične učinke na kožo. Kaj so aktivne sestavine in kako jih dodamo v svojo rutino nege kože izveš v tej objavi.

Verjetno ste si že kdaj zaželeli hitro zagorelo polt, brez, da bi se za to morali pražiti na soncu. Dobra rešitev so samoporjavitveni izdelki. V današnjem svetu zagorela koža predstavlja nek ideal. Pa je ta ideal zdrav?

Kaj so peptidi? Zakaj so sploh prišli na idejo, da bi jih lahko uporabljali tudi v kozmetiki? V tej objavi izveste vse o peptidih, njihovih koristnih lastnostih in o izzivi s katerimi se spopadajo pri sintezi peptidov in vgrajevanju v kozmetične izdelke.

Ste vedeli, da je vitamin E tako nestabilen, da mogoče sploh ne ostane v izdelku/formulaciji? Verjetno že prej poteče njegova ˝delovna doba˝. V tem zapisu ti bova predstavili vitamin E, ter vse njegove prednosti in slabosti.

Danes za proteine v kozmetiki obstajajo znanstveni dokazi o njihovih pozitivnih učinkih, ki so odraz njihove strukture. Kolagen je protein živalskega izvora in je najbolj razširjen protein v koži. Koži daje tonus in skupaj z elastinom skrbi za elastičnost le-te. Uvrščamo ga med strukturne proteine (gradnik hrustanca, kosti in tetiv). Poleg proteinov živalskega izvora poznamo še proteine rastlinskega izvora , ki se po sestavi čisto razlikujejo, edino kar jim je skupno je negovalna lastnost in sicer vlaženje.

Tokrat bo govora o aktivni sestavini, ki je že od nekdaj uveljavljena na področju prehranskih dopolnil, v zadnjem času pa je vse bolj v porastu tudi v kozmetični industriji. Zakaj pa je vitamin C tako popularen? Izkazuje namreč zelo ugodne učinke na koži. Pa poglejmo katere.

Najina prva objava je ugledala luč sveta, kaj pa to! Sej ne veva, če naj skačeva po zraku ali jokava od sreče?! Blog sva se odločili otvoriti s temo, zaradi katere se je dvigovalo ogromno prahu že odkar so na trgu predstavili prvo antiperspirantno sestavino in sicer aluminijev klorid v začetku 20. stoletja.