Retinoidi so ena izmed najbolj popularnih kozmetično aktivnih sestavin. Ta sloves pa se jih ne drži zaman. Na kožo namreč izkazujejo veliko pozitivnih učinkov, če jih pravilno uporabljamo. V prvem delu objave v sklopu spoznavanje z retinoidi bomo pregledali vrste retinoidov in kako različni retinoidi delujejo na našo kožo.

Kaj so retinoidi?

Izraz retinoidi se uporablja za vse naravne aktivne oblike vitamina A, karotenoide in sintezne analoge, ki nimajo vitaminske aktivnosti. Retinoide razvrščamo v tri generacije na podlagi njihove molekularne strukture. V notranjosti telesa se retinoidi vežejo na več razredov beljakovin, vključno z vezavnimi proteini in retinoidnimi jedrskimi receptorji. V telesu se nato majhen delež vitamina A pretvori v biološko aktivno obliko – all trans retinojsko kislino.

Aktivna oblika all-trans retinojska kislina se veže na molekulo DNA, preko retinoidnih receptorjev. S tem sproži delovanje genov, ki vplivajo na sintezo kolagena, elastina, hialuronske kisline in drugih proteinov.

Katere vrste retinoidov poznamo?

Zlati standard retinoidne aktivnosti predstavlja all trans retinojska kislina (tretinoin). Učinke vseh ostalih retinoidov primerjamo z zlatim standardom. Tretinoin je za uporabo v kozmetičnih izdelkih v  Evropi prepovedan, zaradi tega v izdelkih najdete druge oblike vitamina A. Družina retinoidov poleg tretinoina obsega tudi vitamin A (retinol) in njegove naravne derivate, kot sta retinaldehid, retinil palmitat in druge oblike.

Vse The Ordinary in NIOD izdelke lahko kupite na spletni strani Beautyology.eu – uporabiš lahko tudi kodo za popust COSMEDOC10.

V naši koži imamo encime, ki pretvorijo druge oblike retinoidov v aktivno obliko. Oblika, ki se skladišči v naši koži je retinil palmitat. Ta se s pomočjo encimov pretvori v retinol (vitamin A). Retinol se encimsko pretvori v retinaldehid, zadnji korak pa je pretvorba v aktivno obliko – retinojsko kislino. Torej dalje, kot ste z obliko retinoida stran od aktivne oblike, manj učinkovita bo. Manjšo učinkovitost lahko pripišemo pretvorbi.

Zakaj je uporaba retinoidov tako popularna?

Vitamin A najdemo v izdelkih za nego zrele ali aknaste kože.

Za retinoide je znano, da vplivajo na različne celične procese, kot sta celična rast in diferenciacija. Uporaba retinoidov normalizira keratinizacijo. Retinoidi so zelo popularni zaradi učinkov, ki jih izkazujejo na kožo. Pogosto jih vključujejo v kozmetične izdelke, saj delujejo pomlajevalno. Namreč uporaba retinoidov zmanjša videz gub, očisti pore, posvetli pigmentne madeže, poenoti ten kože in izboljša teksturo kože. Koža je pri uporabi retinoidov bolj čista in sijoča.

Zlati standard retinoidne aktivnosti

Retinojska kislina se je najprej uporabljala za nego aknaste koži, pri kateri je izkazovala  signifikantno izboljšanje stanja. Nato pa je Klingman v svojih študijah preučeval učinek retinojske kisline na fotostarano kožo. Ugotovil je, da so se pri osebah s fotostarano kožo, ki so uporabljale tretinoin ponovno tvorila retikulinska vlakna, v dermisu pa se je sintetizirala večja količina kolagena(tipa I in III). Retinojska kislina izkazuje tudi posreden učinek z inhibicijo encimov imenovanih metaloproteinaze, ki razgrajujejo komponente ekstracelularnega matriksa (kolagen, elastin, hialuronska kislina), zato mnogi pravijo, da deluje tudi kot antioksidant.

Kateri retinoid izbrati za nego kože?

Retinil palmitat ni učinkovita oblika, saj je za pretvorbo v aktivno obliko potrebnih več korakov, zaradi česar se učinkovitost zmanjša. Hkrati se ta oblika ne absorbira dobro v kožo in topikalno nanešen na kožo praktično nima nobenega vpliva.

Naslednja možna oblika je retinol, ki ga verjetno pozna vsak, ki ne živi v kameni dobi. Retinol je zelo nestabilen na svetlobi, zato je pomembno, da je v ustrezni embalaži in da se ga ustrezno shranjuje. Retinol je derivat izbire v kozmetičnih izdelkih. Najdemo ga v koncentracijah od 0,1 % – 1,0 %.

Retinaldehid je korak bližje retinojski kislini, vendar je še vedno 20-krat manj učinkovit kot tretinoin. Je nežen in je dobra izbira za začetnike.

Zelo znan je kompleks imenovan Granactive retinoid. Ta oblika je kozmetični ester retinojske kisline. Zanimivost glede te oblike je, da se v koži ne rabi pretvoriti tako, kot druge oblike retinoidov, vendar učinkuje takoj, saj deluje direktno na retinoidne receptorje. Je dokaj nova oblika o kateri še ni veliko raziskano.

Ali že uporabljaš retinoide ali šele začenjaš z njihovo uporabo?

Izdelki videni v objavi so bili podarjeni s strani Beautyology.eu!