Znojenje stopal: Kako si pomagati?

Poletni meseci in visoke temperature, kljub odprti obutvi, kar kličejo po preznojenih stopalih. Prekomerno znojenje stopal je pogostejša težava, kot si morda predstavljamo, zato je današnja objavo namenjena spoznavanju te problematike in možnih rešitev za zmanjšano znojenje.

Poletni meseci in visoke temperature, kljub odprti obutvi, kar kličejo po preznojenih stopalih. Prekomerno znojenje stopal je pogostejša težava, kot si morda predstavljamo, zato je današnja objavo namenjena spoznavanju te problematike in možnih rešitev za zmanjšano znojenje.

Kaj je znojenje in zakaj se znojimo?

Na kratko ponovimo, da je znojenje fiziološki in življenjsko pomemben proces. V osnovi ločimo dve vrsti znojenja: termoregulacijsko in čustveno.

Večina žlez znojnic na telesu je ekrinega tipa. Proizvajajo bister znoj, sestavljen predvsem iz vode, ki je brez vonja. Ekrine žleze znojnice so razporejene po vsem telesu; njihova največja gostota je pod pazduhami, na dlaneh in na podplatih. Njihova glavna funkcija je termoregulacija. Termoregulacija je pomembna za vzdrževanje enakomerne telesne temperature in s tem homeostaze.

Apokrine znojne žleze se nahajajo predvsem v pazduhah in urogenitalnem predelu. Te žleze postanejo aktivne med puberteto in izločajo viskozen znoj, sestavljen predvsem iz proteinov. Odgovorni so za človekov “osebni”, občasno neprijeten vonj.

Potenje stopal

Stopala predstavljajo 7 % telesne površine, vendar potenje preko stopal predstavlja le 3-4 % potenja celega telesa. Čeprav je proizvodnja znoja na predelu stopal razmeroma majhna, so stopala pogosto zaprta v čevljih, kar poslabša proces odvajanje toplote in izhlapevanje znoja s površine, kar povzroči nastanek visoke temperature in visoke vlažnosti.

Kombinacija teh dveh dejavnikov je idealna za razrast mikroorganizmov, ki pa ekrini znoj brez vonja pretvorijo v znoj, ki ima neprijeten vonj. Visoke temperature in vlažnost prispevajo tudi k slabemu zdravju stopal, vključno s tineo pedis in glivičnimi okužbami.

Hiperhidroza stopal

Plantarna hiperhidroza je stanje prekomernega izločanje znoja na podplatih. Tega stanja ne povzroča povečano število žlez znojnic, temveč hiperaktivnost žlez znojnic. Gre za prekomerno znojenje, ki je nesorazmerno z okoljskimi razmerami.

Raziskave kažejo, da so k povečanemu znojenju nog bolj podvrženi moški, čeprav se pogosto pojavlja tudi pri ženskah. Na podlagi podatkov Mednarodnega združenja za hiperhidrozo za prekomernim potenjem nog trpijo kar 3 % populacije. Seveda pa ne gre zanemariti tudi običajnega povečanega potenja nog, ki je posledica nošenja zaprte obutve.

Simptomi plantarne hiperhidroze:

  • Prekomerno potne noge;
  • Stopala, ki zdrsavajo iz japonk in sandalov zaradi izjemno prepotenih nog;
  • Čevlji se zlahka uničijo zaradi mineralov soli iz znoja;
  • Pogoste okužbe stopal, kot je atletsko stopalo ali glivice na nohtih;
  • Močan vonj;
  • Belkasta barva stopal.

Kako ravnati pri prekomernem znojenju stopal?

V primeru težav s potenjem stopal je zaželjeno upoštevati nekaj splošnih preventivnih ukrepov, ki lahko zmanjšajo znojenje in neprijeten vonj:

  • Poskrbite, da nosite nogavice izključno iz naravnih vlaken, kot je bombaž, da znoj izhlapi.
  • Ko je le mogoče, bodite bosi, da so stopala na zraku.
  • Čevlji iz sintetičnih vlaken ter umetna vlakna lahko poslabšajo plantarno hiperhidrozo in se jim je zaželjeno izogibati.
  • Stopala je potrebno vsak dan umiti ​​z antibakterijskim milom, da preprečimo glivične okužbe, zlasti med prsti. Po umivanju je potrebno stopala temeljito posušiti, nato pa lahko nanje nanesemo tudi puder, ki bo zmanjšal znojenje.
  • Ko vas ni doma, imejte s seboj dodatne nogavice, da jih lahko menjate tekom dneva.

Antiperspiranti in deodoranti za stopala

Če na hitro ponovimo, deodoranti nevtralizirajo neprijeten vonj znoja, medtem, ko antiperspiranti zmanjšajo izločanje znoja.

Za problematiko močnega znojenja stopal se običajno uporabljajo antiperspiranti z aluminijevimi solmi. K pisanje te objave me je pravzaprav spodbudilo testiranje Akileine Deo biaktivnega spreja proti močnemu potenju nog. Gre za pršilo, ki je namenjeno uravnavanju čezmernega potenja in nevtralizaciji neprijetnega vonja. Pršilo vsebuje aluminijev seskviklorhidrat, ki je aluminijeva sol z izredno nizkim dražilnim potencialom. Učinkovito zavira prekomerno znojenje nog, poleg tega pa so dodani še razni rastlinski ekstrakti, ki imajo protibakterijski učinek, hkrati pa nevtralizirajo neprijeten vonj.

Deodoranti za stopala pa ne vsebujejo aluminijev soli, pač pa različne izvlečke in ekstrakte, ki delujejo na več načinov, ki so razloženi v tabeli spodaj.

MEHANIZEM DELOVANJA
RAZLAGA
PRIMER UČINKOVINE

Nevtralizacija ali prikrivanje vonja

Izločki mikroorganizmov imajo kisel pH, te spojine pa z višjim pH nevtralizirajo te izločke in tako zmanjšajo njihovo intenziteto vonja ali pa jih prikrijejo.

ekstrakt lubja, eterično olje žajblja, mentol

Vezava posamičnih komponent znoja

Vezava posamičnih komponent znoja, da te ne oddajajo neprijetnega vonja ali vezava vode, da se zmanjša mokrota stopal.

tapiokin škrob, silika, smukec

Protibakterijsko delovanje

Preprečevanje razvoja mikroorganizmov, ki se hranijo s komponentami znoja.

alkohol, lipestri svile

Pudri za stopala

Izločanje znoja na stopalih lahko zmanjša tudi uporaba pudrov. Pudri vsebujejo sestavine, ki vpijejo presežek izločenega potu, hkrati pa zaščitijo kožo stopal tako, da ustvarijo tanko plast, ki ščiti kožo pred trenjem. Uporaba vpojnegih pudrov se svetuje ob zelo močnem potenju stopal in dolgotrajnem nošenju obutve.

Sestavini, ki se običajno nahajajo v tovrstnih izdelkih sta smukec in tapiokin škrob. Seveda so poleg teh sestavin običajno dodane še razne deodorantne spojine, ki nevtralizirajo neprijeten vonj in delujejo antibakterijsko. Eden izmed takšnih izdelkov je Akileine Sušilni puder v spreju proti potenju nog. Zaradi oblike spreja je izredno priročen. Izdelek ima tudi lastno študijo, v kateri so ugotovili, da se potenje 8 ur po nanosu tega pudra zmanjša za 79 %. Kar je pomembno je, da ohranja podplate suhe, a ne izsuši kože.

Iontoforeza

Iontoforeza je metoda izbire za začetno zdravljenje hiperhidroze dlani in podplatov zaradi odlične učinkovitosti. Roke ali noge potopimo v vodo ali namestimo vlažne elektrode.

Standardna terapija je sestavljena iz neprekinjenega enosmernega toka; alternativno lahko uporabimo impulzni enosmerni tok, ki je lažji za uporabo, a verjetno nekoliko manj učinkovit. Domnevni mehanizem delovanja je reverzibilna motnja transporta ionov v znojnih žlezah. Ta terapija je učinkovita pri do 81 % bolnikov, vendar je zelo dolgotrajna, potrebno pa jo je prakticirati 3-krat tedensko.

Za zaključek..

Znojenje stopal je lahko izredno neprijetno, zato se v primeru večjih težav posvetujte s svojim zdravnikom. Vsakodnevna higiena stopal in uporaba deodorantov ter sušilnih pudrov je zagotovo najenostavnejša in priročna metoda. Izdelke lahko v začetku 14 dni nanašate dvakrat dnevno, nato pa nadaljujete z enkrat dnevno uporabo, ko se stanje uravnovesi. Seveda ne pozabite na pomembnost splošnih preventivnih ukrepov, kot je uporaba nogavic iz naravnih materialov ter čim manj nošenja zaprte obutve in sintetike.

Objava je sponzorirana s strani spletne trgovine Lepoteka. V objavi se nahajajo povezave do omenjenih izdelkov, ki vas vodijo v njihovo spletno trgovino. Ob nakupu izdelkov lahko izkoristite kodo za popust TAJKA10. Povezave in koda niso affiliate.

Vse objave na Cosmedoc blogu so podprte s strokovnimi viri.

  1. Adelman, S., Taylor, C., & Heglund, N. (1975). Sweating on paws and palms: what is its function? American Journal of Physiology-Legacy Content, 229(5), 1400–1402.
  2. Bernhard, M. K., Krause, M., & Syrbe, S. (2018). Sweaty feet in adolescents-Early use of botulinum type A toxin in juvenile plantar hyperhidrosis. Pediatric Dermatology.
  3. Kanlayavattanakul, M., & Lourith, N. (2011). Body malodours and their topical treatment agents. International journal of cosmetic science33(4), 298–311.
  4. Lim D. (2019). Plantar hyperhidrosis. Australasian College of Dermatologists. 
  5. Schlereth, T., Dieterich, M., & Birklein, F. (2009). Hyperhidrosis–causes and treatment of enhanced sweating. Deutsches Arzteblatt international106(3), 32–37.
  6. Thomas, I., Brown, J., Vafaie, J., & Schwartz, R. A. (2004). Palmoplantar hyperhidrosis: a therapeutic challenge. American family physician, 69(5), 1117–1120.
  7. West, A. M., Tarrier, J., Hodder, S., & Havenith, G. (2019). Sweat distribution and perceived wetness across the human foot: the effect of shoes and exercise intensity. Ergonomics, 1–26.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar