Zakaj pogosto umivanje rok in uporaba razkužil privedeta do dermatitisa rok?

Pogosto umivanje rok in prepogosta uporaba razkužil sta v času epidemije privedla do pojavljanja težav s kožo. Razni izbruhi dermatitisov, ekcemi, suha koža so se pričeli pojavljati predvsem na dlaneh in hrbtišču dlani. Zakaj sploh pride do tega in kako ukrepati?

Trenutno stanje z vidika širjenja korona virusa resnično ni rožnato. Da bi širjenje tega virusa čim bolj omejili so s strani strokovnjakov prišla navodila, da moramo biti čim bolj pozorni na higieno. Zdravstveni delavci posledično poudarjajo, da je redno in pravilno umivanje rok eden izmed najbolj učinkovitih načinov za preprečevanje širjenja okužbe. Določene smernice nakazujejo, da naj bi si roke umivali vsaj 30 sekund, da bi učinkovito odstraniti mikrobe in viruse s površine kože. Ko nimamo dostopa do tekoče vode in mila pa lahko posežemo tudi po razkužilih, ki so učinkovita le, če vsebujejo več kot 60% alkohola.

Pogosto umivanje rok in prepogosta uporaba razkužil sta posledično privedla do pojavljanja težav s kožo. Razni izbruhi dermatitisov, ekcemi, suha koža so se pričeli pojavljati predvsem na dlaneh in hrbtišču dlani.

Pogosto umivanje rok je privedlo do vse pogostejših izbruhov dermatitisa

Pogosto umivanje in uporaba razkužil sta privedla do pojavov različnih kožnih težav, predvsem na dlaneh in hrbtiščih dlani. Najbolj pogosto simptomi, ki se pojavijo kot reakcija na pogosto umivanje so:

 • rdečica
 • srbenje
 • bolečina
 • suhost, do luščenja in luskanja
 • razpoke

Obstaja še ena specifična vrsta ekcema rok, imenovana dishidrotični ekcem, zaradi česar se na dlaneh lahko pojavijo majhni srbeči mehurji. Dishidrotični ekcem bolj prizadene ženske kot moške.

Zakaj pogosto umivanje rok lahko povzroči nastanek dermatitisa?

Pri umivanju rok seveda uporabljamo čistilna sredstva, kot so trdna in tekoča mila. Vendar ta poleg umazanije, bakterij in virusov s kože odstranijo tudi naravne, zaščitne lipide naše kože. Odstranitev naravnih lipidov kože povzroči oslabitev barierne funkcije kože in posledično večjo izgubo vode iz kože, kar se bo pokazalo kot suha, dehidrirana, razdražena in razpokana koža. Suho kožo povzročajo oslabljena barierna funkcija kože in pomanjkanje potrebnih lipidov v zgornjem sloju kože. Lipidi so namreč zaščitna plast kože, ki je bistvenega pomena za normalno delovanje in zaščito kože.

Sredstva za higieno rok zaradi neprimernega pH poškodujejo kožo, saj povzročajo denaturacijo proteinov v povrhnjici, spremembe medceličnih lipidov in zmanjšajo sposobnost zadrževanja vode v koži. Pozimi in pri posameznikih s suho kožo se izguba lipidov pojavi še hitreje. Poškodbe kože spremenijo tudi kožno floro, kar povzroči pogostejšo kolonizacijo s stafilokoki in gram-negativnimi bakterijami.

Kaj pa uporaba razkužil?

Če ni nujno jih ne uporabljajte. Umivanje z vodo in milom je popolnoma dovolj, uporabe razkužil se poslužujte le, če ste v stiku z izdelki ali osebami, pa si po tem ne morete umiti rok. Tudi alkoholi povzročajo suhost, draženje kože in nastanek dermatitisa. Namreč alkoholi odstranijo izmerljive količine lipidov iz površja kože. Odstranitev lipidne plasti zmanjša funkcijo kožne bariere, zaradi česar postane koža bolj prepustna. Zaradi tega, ker je koža bolj prepustna pride do večje transepidermalne izgube vode, kar še dodatno poveča suhost kože. Daljša uporaba lahko povzroči suho, luščečo kožo zaradi zmanjšane količine lipidov in vlage, povzroči pa tudi lokalno vnetje.

 

 

Osnovi napotki kako zmanjšati oziroma lajšati izbruh dermatitisa na rokah

 • Če morate umiti roke, jih umijte z mlačno (ne vročo) vodo in z neodišavljenim milom.
 • Roke nežno posušite (tapkajte z brisačo) in takoj po umivanju rok nanesite vlažilno kremo.
 • Poskrbite za to, da nanesete nekaj vlažilnega in nato to zaklenite v kožo z uporabo bolj mastne in bogate kreme ali mazila. Mazilo si nastavite kaj poleg umivalnika, da ga ne pozabite nanesti po umivanju rok. Meni v tem času najbolj pomagajo Skinfairytale mazila, ki so prilagojena za kožo z dermatitisom – AtopicCream in Atopic Balm.
 • Izogibajte se antibakterijskim čistilom in razkužilom, ki vsebujejo sestavine, kot so alkoholi in topila, ki še posebej izsušijo kožo.
 • Zvečer na debelo nanesite kremo in nanesite bombažne rokavice, da bo krema dejansko ostala na rokah in se bo čez noč vpliva v kožo.
 • Če doma počnete nekaj pri čemer uporabljate vodo (pomivanje posode, brisanje tal) uporabite kombinacijo bombažnih rokavic in navadnih rokavic za čiščenje.
 • Če delate z živili, kot so krompir, čebula, paprika, meso ali kislo sadje (na primer paradižnik ali citrusi), uporabite rokavice za enkratno uporabo, ki jih lahko zavržete, ko končate.
 • Ko so umivate lase uporabite zaščitne rokavice (nepremočljiv vinil z bombažnimi oblogami). Uporabite gumijaste trakove okoli dlani, da voda ne bo prišla v rokavice.
 • Takoj, ko zmočite roke jih osušite.

Nanašajte izdelke in kreme, ki ne vsebujejo barvil in dišav, ki lahko dražijo kožo. Če veste, katere snovi vam sprožajo dermatitis poskrbite za zaščito rok doma in na delovnem mestu. Najpomembnejše, kar si morate zapomniti je, da je potrebno biti dosleden – vsakodnevna rutina je najboljša obramba.

Viri:

 1. Van Ketel, W. G., & Tan-Lim, K. N. (1975). Contact dermatitis from ethanol. Contact Dermatitis, 1(1), 7–10. doi:10.1111/j.1600-0536.1975.tb05302.x
 2. Fregert, S., Håkanson, R., Rorsman, H., Tryding, N., & Övrum, P. (1963). Dermatitis from alcohols. Journal of Allergy, 34(5), 404–408. doi:10.1016/0021-8707(63)90003-0
 3. Jambor, J. J., & Suskind, R. R. (1955). An Etiologic Appraisal of Hand Dermatitis. Journal of Investigative Dermatology, 24(4), 379–385. doi:10.1038/jid.1955.53
 4. Stoughton RB. The influence of soap on eczematous dermatitis. Arch Dermatol. 1965;92(3):281–282.

Potrebuješ individualno svetovanje za fenomenalno rutino nege kože?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar