Nega v profesionalnem salonu se je končala z opeklino

Ko sem se vrnila s potovanja po Portugalskem je bila moja koža v katastrofalnem stanju. Imela sem težave z izbruhom aken, ki so se po ustrezni negi doma delno umirile. Še vedno pa sem po licih in ob straneh brade imela ogromno malih zaprtih komedonov, pa tudi tekstura kože ni bila ravno na vrhuncu. Iz tega razloga sem se odločila, da se poslužim nege z globinskim čiščenjem kože v salonu, katerega sem že večkrat obiskala in vedno odšla zadovoljna. Vendar tokrat sem iz salona odšla z opeklino na licu.

Ko sem se vrnila s potovanja po Portugalskem je bila moja koža v katastrofalnem stanju. Imela sem težave z izbruhom aken, ki so se po ustrezni negi doma delno umirile. Še vedno pa sem po licih in ob straneh brade imela ogromno malih zaprtih komedonov, pa tudi tekstura kože ni bila ravno na vrhuncu. Iz tega razloga sem se odločila, da se poslužim nege z globinskim čiščenjem kože v salonu, katerega sem že večkrat obiskala in vedno odšla zadovoljna. Vendar tokrat sem iz salona odšla z opeklino na licu.

Kako je potekala globinska nega?

Tokrat je globinsko nego moje kože prevzela nova kozmetičarka. Že pri čiščenju ličil iz kože je bila groba. Nadaljevali sva z 10 % BHA kislinskim pilingom, ki sva ga na obrazu pustile približno 10 min z namenom, da bi odprli pore na obrazu. Hkrati pa BHA kisline penetrirajo globje v kože in v notranjost mozoljev in jih odprejo. Sledilo je, kot vedno pri globinski negi še odpiranje por z vročo paro. Na tak način se koža zmehča, pore se odprejo, da je postopek stiskanja lažji.

Nadaljevali sva s stiskanjem mozoljev. Največ težav sem jih imela na področju lic in brade. Na enakem področju obraza sem že imela hujše izbruhe aken, pa me postopek stiskanja še nikoli ni tako bolel, kot sedaj. Če se vam bolečina zdi nerealna ali nevzdržna, nekaj ni v redu in prekinite delo kozmetičarke. Pomembno je tudi, da se obiska kozmetičarke ne poslužite, ko imate akne, saj se aken ne sme stiskati! Stiskajo se lahko le zaprti komedoni in ogrci, vendar ne akne! Če se kozmetičarka loti stiskanja aken je to znak, da se ne zaveda tega dejstva in lahko povzroči resne težave.

Opeklina na obrazu zaradi nepravilne uporabe naprave, ki naj bi koži pravzaprav koristila?

Zadnji korak v postopku nege je bila terapija z visoko frekvenco. Terapije z visoko frekvenco se poslužujejo predvsem zato, ker deluje antiseptično, protivnetno, da zoži pore in pospeši proces celjenja kože. Na obraz se nanese gaza in naprava ne sme imeti direktnega stika s kožo. Po besedah kozmetičark naj bi napravo ves čas premikali. Tretmaja s to napravo naj ne bi čutili, tako, da če boli ali skeli prosite za prenehanje postopka. Problem pri samem postopku, ki ga je kozmetičarka izvajala na meni je bil, da je naprava bila v stiku z gazo in posledično s kožo, ter dejstvo da je bila predolgo časa na enem mestu, kar je povzročilo nastanek opekline.

Ali sem takoj vedela, da mi je kozmetičarka poškodovala kožo?

Ko sem šla iz salona je moja koža izgledala normalno, tako kot po vsaki globinski negi. Na obrazu je bila prisotna minimalna rdečica. Takrat sem pomislila, da sem morda samo občutljiva in da ni bilo nič takšnega, če me je celoten postopek zelo bolel. No, tako sem mislila vse dokler nisem prišla po slabi uri domov in se pogledala v ogledalo. Tako na levem kot desnem licu sta bila prisotna roseča eritema, ki sta bila zelo boleča. Bila sta tako zelo boleča, da dva dni nisem mogla spati na nobeni strani obraza. Po nekaj dneh se je vse skupaj spremenilo v veliko opeklino sredi lica.

Zaradi svoje izobrazbe sem se na srečo hitro znašla in vedela kako sanirati zadevo, da se mi je nekaj dni po negi pojavila končna verzija poškodbe – opeklina. Področje poškodbe je bilo zelo občutljivo in ni prenašalo nanosa nobenih izdelkov.

Viden roseč ekcem 3 ure po negi kože v salonu na levem licu

Bistveno manj viden ekcem 3 ure po negi na desnem licu

Kako sem sanirala poškodbo kože?

Seveda ni nujno, da si lahko poškodbo pridelate samo z obiskom v salonu. Tudi domače ”mesarjenje” mozoljev lahko hitro privede do nastanka ekcema. Tudi prekomerna uporaba kislinskih ali navadnih pilingov lahko privede do opeklin ali ekcemov. Tako, da možnosti za poškodbo kože obstajajo tudi doma. Najbolj od vsega je pomembno, da se najprej odpravi vnetje in eritem/ekcem, šele nato se ukvarjamo s tem kako se rešiti brazgotine, ki nastane pri tovrstnih poškodbah.

Krasta se je tvorila 4 dni po začetku domače sanacije.

Rano sem ustrezno očistila

Najbolj pomembno je ustrezno čiščenje kože, da z rane odstranimo nečistoče. Vsak večer sem kožo očistila z nežnim čistilnim sredstvom na vodni osnovi in sprala z mlačno vodo, saj vroče vode koža ni prenesla. Ko umijete obraz, prizadeta območja samo nežno tapkajte z brisačo, v nobenem primeru ne vlecite brisače po koži.

Razkuževanje odprte rane je nujno!

Če je rana odprta je naprej potrebno poskrbeti, da jo ustrezno razkužimo in poskrbimo, da se zaceli do te faze, da nastane krasta. Seveda se moramo zavedati, da razkužiti ne pomeni nanesti alkohol, ker ta lahko le še bolj razdraži rano.

Sama sem za razkuževanje posegla po Betadine dermalni raztopini. Gre za jodiran povidon, ki se priporoča tudi po raznih operativnih posegih na koži. Zdravilo Betadine vsebuje kompleks joda in povidona. Povidon omogoča prenos joda in topnost zdravila v vodi. Po dotiku s kožo ali sluznico se iz kompleksa počasi sprošča jod, ki je učinkovita neselektivna snov, ki uničuje mikroorganizme (bakterije, viruse, glivice in praživali) na koži in sluznicah ali preprečuje njihovo razmnoževanje. Betadine sem nanesla zjutraj in zvečer na vatirano blazinico in tapkala po rani, ter pustila, da se posuši.

Pospeševanje celjenja

Naslednji korak v negi je bil pomirjanje vnetja. V času, ko je bila rana odprta nisem prenašala nobenih kozmetičnih izdelkov, saj me je rana tako pekla. Edini izdelek, ki ga je moja razdražena koža prenesla je bil Paula’s Choice Calm Repairing serum, ki vsebuje kombinacijo ceramidov, aminokislin in rastlinskih ekstraktov, ki pomirjajo vnetje v koži.

Zadnja faza pri sanaciji je bil nanos Bepanthen mazila. Bepanthen mazilo pospešuje celjenje površinskih ran. Vsebuje zdravilno učinkovino dekspantenol (predstopnjo vitamina B5) v mazilni podlagi. Dekspantenol po nanosu hitro prehaja v kožo. V kožnih celicah se pretvori v pantotensko kislino (vitamin B5), ki bistveno vpliva na tvorbo in obnovo kožnega epitelija, pospešuje celjenje ran ter blaži vnetja. Zdravilo Bepanthen mazilo je izrazito mastno, zato po nanosu preprečuje stik zdravljene površine z vodo.

Zaradi mastnosti Bepanthen mazila sem se zjutraj posluževala nanosa Skinfairytale AtopicCream ali Protectbalm, saj gre za lažji formulaciji, ki pa zaradi svojih sestavin učinkovito preprečujeta vnetje in zaščitita rano pred zunanjimi vpliv.

Po enem tednu ustrezne nege doma je ostala le majhna brazgotina. Ni nujno, da se bo tudi pri vas rana/opeklina tako hitro zacelila.

Kaj početi oziroma ne početi pri odprtih ranah/opeklinah?

V času takšne poškodbe ne nanašajte nobenih pudrov ali korektorjev na kožo, saj boste tako še dodatno vnesli bakterije in kožo razdražili. Rana se mora posušiti, zato je zaželjeno, da čeznjo ne lepite obližev ali povojev.

Stvari, ki jih početi oziroma ne početi pri odprtih ranah/opeklinah:

  • Ne dotikaj se rane s prsti oziroma če se dotikaš poskrbi, da si si prej očistil roke
  • Ko se začne luščiti je ne probaj na silo odstraniti, pusti, da se odlušči sama
  • Ne nanašaj nobenih aktivov, predvsem pa ne kislin, da bi pospešil/a proces luščenja, saj s tem samo še povečaš vnetje v koži
  • Nanašaj samo najbolj nujne izdelke – torej izdelek, ki razkuži in izdelek, ki zaščiti
  • Ne izpostavljaj rane soncu – jaz sem želela izkoristiti lepe dni in hodila na sprehode, vendar koža na tistem delu sončne kreme ni prenašala, zato sem pred sprehodom nanesla obliž

Sanacija brazgotine je dolgotrajen proces in je odvisna od globine poškodbe kože

Ko se rana zaceli in se krasta odlušči je čas za sanacijo brazgotine. Ali bo ostala zelo grda ali zelo majhna brazgotina je odvisno od več dejavnikov. Prvi dejavnik je kako globoka je bila poškodba, torej ali gre samo za povrhnjo poškodbo, ali poškodba sega že do dermisa. Drugi dejavnik je, kako hitro se vaša koža obnavlja, kar je seveda odvisno od sposobnosti vaše kožne bariere, da obnovi poškodbe in pa od kolagena, ki sodeluje pri sanaciji poškodb na koži. Najbolj učinkovito boste odstranili brazgotino s pravilno nego doma.

Sama sem se sanacije brazgotine lotila na podoben način, kot zdravljenja opekline. Še vedno se poslužujem ustreznega čiščenja, uporabljam sestavine proti vnetju, dodala pa sem še sestavine, ki krepijo barierno funkcijo kože in posvetljujejo brazgotine ter hiperpigmentacije. V svojo nego sem po izboljšanju stanja opekline dodala še serum z niacinamidom, ki krepi barierno funkcijo ter deluje posvetlitveno in pa Add Actives C20 Tetraforce Activator, ki deluje posvetlitveno in zmanjšuje oksidativni stres v koži, do katerega pride pri poškodbi.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

2 komentarja

  1. Groza me je ob misli, da bi se to zgodilo nekomu, ki bi se nepravilno lotil sanacije. 😭
    Tebi se je res krasno za zacelilo. 😍

    • Brazgotina bi bila najverjetneje trajna, da o ostalih posledicah na tistem delu kože ne želim niti razmišljati 🙁

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar