Prehod iz poletja v jesen je težaven tudi za kožo

Poletje se je končno prevesilo v jesen. Končno? Tajka, kaj si ti normalna? Pa kdo te ne mara poletja? No meni ohladitev že prav paše, čeprav sem bolj zmrznjen tip poletje ni moj najljubši del leta. Vendar koža ni preveč navdušena nad prehodom v hladnejše mesece, tako da poglejmo kako koži čim bolj olajšamo prehod v nov letni čas s tem, da malenkost prilagodimo našo nego.

Poletje se je končno prevesilo v jesen. Končno? Tajka, kaj si ti normalna? Pa kdo te ne mara poletja? No meni ohladitev že prav paše, čeprav sem bolj zmrznjen tip poletje ni moj najljubši del leta. Vendar koža ni preveč navdušena nad prehodom v hladnejše mesece, tako da poglejmo kako koži čim bolj olajšamo prehod v nov letni čas s tem, da malenkost prilagodimo našo nego.

Kako se naša koža obnaša v poletnih mesecih?

Večina se poleti sooča z bolj mastno kožo, kar opazimo predvsem kot svetleče se dele obraza. Visoke temperature vzpodbudijo delovanje žlez lojnic, da te proizvajajo več sebuma. Ko je koža mastna izgledajo pore na obrazu večje, hkrati pa se v poletnih mesecih tudi prej zamašijo, saj odvečen sebum in mrtve celici na površini kože hitreje zapolnijo poro. Zaradi vročine je na obrazu poleti tudi več bakterij, ki pripomorejo k temu, da se odvečen sebum in mrtve celice v pori okužijo z bakterijami in tako nastanejo mozoljčki.

Res pa je, da je večina mozoljev poleti posledica neustreznega čiščenja kože. Sončne kreme na silikonski osnovi niso tako enostavne za odstranjevanje, zato je za ustrezno čisto kožo potrebno uporabljati tehniko dvojnega čiščenja. V primeru, da sončne kreme ne odstranimo popolnoma se ta usede v pore, kot nečistoča in jih še dodatno zapacka.

Iz tega razloga je nega kože v poletnih mesecih pri večini zelo poenostavljena. Na kožo nanašamo večinoma vlažilne serume in vlažilne kreme, ki ne obtežijo kože še dodatno.

Zakaj se jeseni/pozimi koža obnaša drugače?

Po tem, ko poletna vročina popusti se naše žleze lojnice vrnejo v normalno stanje. Vendar tudi hladno vreme nima posebej dobrega učinka na našo kožo. Kombinacija vetra in povečana uporaba centralnega ogrevanja kožo izsušujeta. Za ljudi s suho kožo je sprememba pogosto lahko dovolj velika, da povzroči povečano pojavljanje zelo suhih predelov, razpoke na koži, luskanje.

Hladen zrak zoži pore. Tako se zmanjša izločanje sebuma na površino kože, ki deluje kot zaščitna plast, saj zagotavlja lipidno zaščito, hkrati pa preprečuje, da bi voda izhlapevala in kože. Običajno je v hladnejših mesecih relativna vlažnost zraka nižja, kot v naši koži in dejansko pride do izhlapevanja vode iz kože, kar povzroči izsušeno kožo. To lahko poslabša obstoječa stanja, zaradi katerih je koža že nagnjena k razpokanju in luskanju.

Torej kakšne spremembe moram uvesti na prehodu iz poletne nege v jesensko/zimsko?

Zgoraj smo izpostavili dva problema, premalo vlage in premalo lipidov. Torej to skupaj vodi do dehidrirane in izsušene kože. Vendar s pravilno adaptacijo vaših negovalnih izdelkov se ne boste soočali s takšnimi problemi.

Povečanje vlažnosti kože

Sama serume za povečevanje vlažnosti kože uporabljam že poleti, saj mi preprosto višek vlage ne more škoditi. V prehodu na jesensko/zimsko nego uporabljaj serum, ki vsebuje humektante, ki povečujejo nivo vlažnosti v koži, če vsebujejo še kakšno sestavino, ki pomirja kožo pa še toliko bolje. Vendar, ne pozabi, da je vlago potrebno zakleniti v kožo s pomočjo emolientov ali okluzivov.

Vse izdelke The Ordinary in NIOD lahko kupite na spletni strani Beautyology.eu.

Uporaba bogatejše kreme ali rastlinskih olj

Uporaba bogatejših negovalnih krem je nujna predvsem pri osebah, ki se pozimi spopadajo s suho kožo. Z negovalno kremo bomo v kožo zaklenili vlažilni serum, hkrati pa bomo dodali na kožo lipide, ki jih je pozimi po navadi na koži premalo zaradi premajhnega izločanja sebuma. Kožo, ki ji primanjkuje lipidov prepoznamo tako, da se ta lušči.

Za masten tip kože je to obdobje precej komplicirano, saj se koža še vedno masti, vendar tudi mastni koži lahko pozimi primanjkuje ustreznih lipidov. Največji problem nastane, če uporabljate neustrezne izdelke, saj izgubljate vlago iz kože in si na tak način pridelate izsušeno povrhnjico, čeprav je koža še vedno mastna. Za osebe z mastno kožo je priporočljivo, da posežejo po oljih, ki so ustrezna za nego mastne kože, kot so olje črne kumine, jojobino olje, skvalan in na tak način zaklenejo vlago v kožo. Uporabe olj se poslužujte zvečer, ker v posteljo lahko gremo kot disko krogle, ali pač? Čez dan lahko izberete kremo z dodanimi ceramidi, ki bodo vseeno ustrezno negovali vašo kožo.

Sedaj je pravi čas za uvajanje aktivov in različne kozmetične posege

Jesen in zima sta odlična za uvajanje kozmetično aktivnih sestavin, kot so retinoidi in hidroksi kisline. Namreč te aktivne sestavine povečajo fotosenzitivnost kože in jeseni/pozimi nam oblačno vreme naredi malenkost usluge, da UV indeks ni tako visok in si posledično težje pridelamo fotopoškodbe. Vendar to, da je več oblačnih dni ne pomeni, da lahko sedaj ubežiš sončni kremi!

To obdobje je odlično tudi v primeru, da se odločite za kozmetične posege, kot so laserji, microneedling, kislinski pilingi, saj tako kot pri zgoraj naštetih aktivih tudi ti posegi povečajo fotosenzitivnost kože, saj odstranijo velik del povrhnjice in s tem našo naravno zaščitno plast.

Sončna krema je obvezna tudi pozimi!

Ne glede na to ali uporabljaš aktive ali ne, se tudi v tem letnem času moraš zaščititi. Če je oblačno ne pomeni, da UV žarkov ni. Čez oblake lahko prehaja kar 80 % UV žarkov. Ko zapade sneg se od snega odbije kar 90 % vseh UVB žarkov, kar pomeni, da nas lahko opeče tako sonce, kot žarki, ki se odbijajo od snega.

Potrebuješ individualno svetovanje za fenomenalno rutino nege kože?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar