V Slovenski kozmetiki tokrat ponovno obravnavamo znamko Skinfairytale, ki je še pred poletjem na trg poslala dva nova izdelka in sicer naravni makeup za telo Chocotan in naravni losjon za po sončenju Aftersun lotion. Zakaj je naravni Chocotan boljša izbira kot klasični samoporjavitveni izdelki in kakšne čudeže dela Aftersun lotion?

V Slovenski kozmetiki tokrat ponovno obravnavamo znamko Skinfairytale, ki je še pred poletjem na trg poslala dva nova izdelka in sicer naravni makeup za telo Chocotan in naravni losjon za po sončenju Aftersun lotion. Zakaj je naravni Chocotan boljša izbira kot klasični samoporjavitveni izdelki in kakšne čudeže dela Aftersun lotion?

Od kdaj je zagorela polt zaželjena?

Ali veš, da je bila prav Coco Chanel tista, ki je naredila temnejšo polt bolj zaželjeno? V njenih oglasih so se pojavljale večinoma samo temnopolte  ženske. Medtem, ko je nekoč po vsem svetu in še dandanes v Aziji svetla polt veljala za ”kraljevsko”. Svetla polt je pomenila, da so ženske višje v družbenem sloju, saj niso rabile delati zunaj in zato niso izpostavljale kože soncu, medtem ko so ženske, ki so bile revnejše, delale zunaj in posledično imele temnejšo polt.

V današnji družbi naj bi zagorela polt predstavljala zdravo in dinamično življenje. Zagotovo se zdaj spomniš na kakšnega zagorelega Španca in fiesto. Vendar družba se vedno bolj zaveda škodljivih učinkov UV sevanja in tako, da se soncu izogibamo, nanašamo sončne kreme in se ustrezno zaščitimo z oblačili naredimo največ koristi za svojo kožo. Ti dve stvari se sicer med seboj izključujeta in ker med kavkazijkami želja po zagoreli polti še vedno ni upadla so svojo besedo dodali še kozmetični velikani z samoporjavitvenimi izdelki.

 

 

 

Plonkec o aktivnih sestavinah za porjavitev

Dihidroksiaceton

Dihidroksiaceton uvrščamo med barvila, v kozmetičnih izdelkih pa se uporablja v koncentracijah med 3 -5 %. Odvisno od dodane koncentracije dihidroksiacetona v kozmetičnem izdelku lahko dosežemo različne barve polti. Je pa barva, ki se razvije odvisna tudi od drugih sestavin v formulaciji kot recimo vlažila, olja, UV filtri in zgoščevala. Dihidroksiaceton je sicer dobro tolerirana sestavina, vendar nekateri posamezniki vseeno lahko razvijejo alergijske reakcije. Ta sestavina v višjih koncentracijah daje bolj umeten in neenoten ten, hkrati pa zelo izsuši kožo. Ima tudi zelo značilen vonj, ki ga težko prekrijemo z dišavami.

L-eritruloza

Eritruloza se je razvila kot alternativa dihidroksiacetonu. Daje veliko bolj naraven ten in ne izsuši kože. Na barvo, ki se razvije vpliva poleg zgoraj naštetih sestavin, še prisotnost vitamina E (vpliv na rumen podton) v formulaciji.

Med aktivne samoporjavitvene sestavine sodita dihidroksiaceton (DHA) ter eritruloza. Bolj podrobno o teh sestavinah si lahko prebereš v spodnji objavi.

Chocotan je naravna alternativa samoporjavitvenim izdelkom

Chocotan Lotion je 100 % naraven obarvani losjon za telo, ki vsebuje naravne mineralne pigmente. Izdelek je makeup za telo in obraz, ki omogoča hitro in učinkovito potemnitev kože. Poleg zagotavljanja zagorele polti kožo še vlaži in nahrani. Barvo zagotavljajo mineralni pigmenti in sicer titanov dioksid, ki je nam bolj poznan kot UV filter (daje značilno belo barvo), železov oksid (rdeče barve) ter železov oksid yellow, ki je rumena variacija železovega oksida.

Tekstura in barva

Chocotan je zelo viskozen in gost izdelek, kar je priročno pri doziranju. Zaradi svoje teksture se sicer ne razmaže tako enostavno kot losjon, zaradi česar je bolje, da si na roko ne stisnete 10 pumpic naenkrat, ampak malo po malo in nato razmažete po koži. Sicer se boste za bolj enakomeren nanos malce namučile, ampak obljubiva, da je končen učinek res vreden matranja! Najbolje je, da vzamete malo in vtrete na določeno območje. Jaz najprej razmažem, nato pa še tapkam da se lepo razporedi – kot sončna krema.

Dobra stran je, da izdelek lahko plastite in tako zagotovite temnejšo barvo. Izdelek ima krasno rjavo barvo, kar se odraža tudi na koži. Sicer potegne malenkost na oranžen odtenek, vendar bo to očitno samo, če imaš res belo polt. Sama imam zelo svetlo polt in po nanosu ne izgledam oranžna. Izdelek se na koži krasno posveti in resnično izgleda naravno. Po zagovoru diplome so me vsi vprašali kje sem bila, da sem tako rjava. Moja skrivnost je očitno bil Chocotan Lotion.

 

Na levi nogi nanesen Chocotan, na desni naravna polt

Na levi nogi nanesen Chocotan Lotion, na desni nogi je moja naravna polt

Embalaža

Embalaža Chocotana ni najbolj posrečena. Odlična je z vidika, da do izdelka ne moremo dostopati s prsti in na tak način vnašati bakterije v sam izdelek. Embalaža je kreirana z air-free pumpico s katero je enostavno dozirati izdelek. Vendar je funkcionalnosti embalaže tokrat zagodla formulacija Chocotana. Je zelo gost in viskozen izdelek, zaradi česar ga pumpica po nekaj poskusih več ne ”izpljune”. Prvih nekaj uporab je v mojem primeru še delovala, nato pa zatajila.

Vendar naj te nefunkcionalna embalaža ne odvrne od nakupa, namreč izdelek je sam po sebi odličen in je po nekaj nezadovoljnih odzivih na embalažo dobil novo podobo. Sedaj je na voljo v embalaži v obliki lončka. V primeru, da si še vedno imetnik/imetnica stare embalaže preprosto odpri izdelek in ga s čisto žlico premakni v delujočo embalažo.

Kako se Chocotan razlikuje od samoporjavitvenih izdelkov?

CHOCOTAN LOTION
KLASIČNI SAMOPORJAVITVENI IZDELEK

Naraven in ne vsebuje snovi, ki reagirajo s kožo

Vsebuje snovi, ki reagirajo s proteini kože

Nudi takojšen učinek

Barva potrebuje do 24 ur, da se razvije

Lažji za enakomerno nanašanje

Težji enakomeren nanos

Ni možnosti, da se barva razvije napačno, saj ima izdelek že določeno barvo

Možno, da se po reakciji na koži barva razvije drugače kot pričakovano in postanete oranžni

Če se zmotiš ga lahko takoj izpereš z vodo in milom

V primeru, da imaš kakšne madeže jih ne moreš takoj sprati, saj so porjavitvene sestavine reagirale s proteini kože

Za seboj pusti lesketajočo in nahranjeno kožo, saj vsebuje majhne delce (mica), ki se krasno posvetijo na svetlobi

Kožo lahko izsušijo

Primeren je za alergike in ga lahko nanašamo po celotnem telesu (v primeru, da vam kokosovo olje povzroča mozolje ne nanašajte na obraz)

Samoporjavitvene kreme se ne nanašajo na obraz, saj lahko izzovejo alergijske reakcije

Ima prijeten vonj

Znajo smrdeti, ko reagirajo s proteini kože

Novost pri Skinfairytale je tudi Aftersun Lotion

Izdelki po sončenju nam koristijo predvsem, ko nas opeče sonce, lahko pa preprosto zaradi svojega prijetnega hladilnega učinka zamenjajo tudi navadne negovalne losijone. Izdelki za po sončenju bolj pomirijo kožo in so zasnovani prav za nego kože, ki je bila na tak ali drugačen način izpostavljena soncu. Vsebujejo sestavine, ki kožo tudi ustrezno navlažijo in pomagajo, da se hitreje regenerira.

Zakaj je Aftersun Lotion tako poseben?

Poleg tega, da navlaži kožo, daje tudi hladilen učinek (mentol), ki po izpostavitvi soncu pride še kako prav. Vsebuje mangovo maslo, ricinusovo, sivkino in sončnično olje, pantenol, glicerin, aloe vero. Predvsem pantenol skrbi, da si pordela koža hitreje opomore. Tudi mene je en dan po dekolteju ožgalo sonce, zjutraj skoraj več ni bilo sledu o rdečici. Še ena prednost pa je vonj po sivki, ki pripomore pri odganjanju komarjev. Po tuširanju torej rešimo z 1 izdelkom 2 stvari – nega + zaščita pred komarji! Kaj lepšega?

Objava je nastala v sodelovanju z znamko Skinfairytale.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar