Naravni balzami za ”wow efekt” – Eterika

Lasje so vsakodnevno izpostavljeni kemičnemu ter mehanskemu stresu ter stresu iz okolja. Vse to pusti na laseh posledice, kot so šibkejši, lomljivi lasje ter izgubljen sijaj las. Za namen obnovitve lasne površine uporabljamo kozmetične izdelke za obnovo las in sicer predvsem balzame za lase. Tokrat vam v Slovenski kozmetiki predstavljava znamko Eterika, ki je ustvarila celotno linijo izdelkov za obnovo las.

Lasje so vsakodnevno izpostavljeni kemičnemu ter mehanskemu stresu ter stresu iz okolja. Vse to pusti na laseh posledice, kot so šibkejši, lomljivi lasje ter izgubljen sijaj las. Za namen obnovitve lasne površine uporabljamo kozmetične izdelke za obnovo las in sicer predvsem balzame za lase. Tokrat vam v Slovenski kozmetiki predstavljava znamko Eterika, ki je ustvarila celotno linijo izdelkov za obnovo las.

Najprej nekaj dejstev o laseh

Človeški lasje so po naravi enaki kot vsi epidermalni priveski, značilni za sesalce. Njihova glavna funkcija je zaščita telesa pred zunanjimi dejavniki. Lasišče se razlikuje od kože po drugih delih telesa, saj je polno velikih lasnih foliklov, iz katerih rastejo dolga lasna vlakna. Na vsako izmed lasnih vlaken je pripeta velika žleza lojnica. Vsak las je sestavljen iz povrhnjice, korteksa in sredice. Povrhnjica lasu je ovojnica, ki ščiti pred vdorom vode in je sestavljena iz več plasti celic, ki se prekrivajo kot strešniki.

 

 

Ravni in kodrasti lasje so sestavljeni iz različnih celic

V skorji las se nahajata dva tipa celic in sicer ortokortikalne in parakortikalne. Parakortikalne celice, ki imajo višjo gostoto, so bolj rezistentne proti vlagi in so značilne za ravne lase, ter ortokortikalne celice, ki imajo nižjo gostoto, so bolj občutljive na vlago in so značilne za kodraste lase.

Kemijska sestava las

Tako kot ostala tkiva so tudi lasje zgrajeni večinoma iz proteinov. Lasje so sestavljeni iz 85 % keratina, ki ima zelo visoko vsebnost žveplo-vsebujočih aminokislin (15 % cistina). Lasna vlakna sestavljajo še 1-3 % lipidov, kovinski ioni v sledovih (aluminij, krom, kalcij, magnezij), voda ter pigmenti.

Zanimiva dejstva o laseh

Las ima dve osnovni lastnosti moč in elastičnost. Lasje so izjemno odporni, namreč posamezno lasno vlakno lahko nosi težo 100 g brez loma in se lahko raztegne za 20–30%, ko je suho in 100%, ko je mokro, ne da bi se zlomilo. Ta odpornost je posledica prisotnosti, sestave in organizacije proteina, ki se nahaja v korteksu – keratina.

 

 

Poškodbe las in kako se lotiti popravljanja lasne strukture

Število potrošnikov s poškodovanimi lasmi še naprej raste zaradi zunanjih dejavnikov. Pojavljajo se:

  • mehanske poškodbe: česanje, likalniki za ravnanje las
  • kemijske poškodbe barvanje las in beljenje
  • okoljske poškodbe: sonce, onesnaženje

Lase je po tovrstnih poškodbah potrebno popraviti na večih ravneh od sredine korteksa do povrhnjice. V balzamih za lase se običajno uporabljajo tvorilci filma, kot so na primer silikoni. Tvorilci filma pokrijejo lase s fino vodotesno plastjo in na tak način upočasnijo ali preprečijo prodiranje aktivnih snovi v notranjost las.

Vloga balzamov za lase

Balzami za lase obnavljajo strukturo in vplivajo na videz las. Prav tako lahko uporaba balzamov za lase olajša česanje in zmanjša naelektrenost las. Balzami prav tako povečajo sijaj in volumen las ter popravijo lasno strukturo. Med sestavine za obnavljanje las večinoma sodijo kationske površinsko aktivne snovi kot so stearalkonijev klorid, cetrimonijev klorid, dicetildimonijev klorid, PEG-2 kokomonijev klorid in ostali.

Teksturo las pa lahko obnovimo tudi na popolnoma naraven način in sicer pri podjetju Eterika je Anja ustvarila kar 3 naravne balzame za lase. Najbolj pomembna sestavina Eterikinih balzamov so emolienti. To so lipofilne snovi, ki dajejo lasem lesk. Emolienti se porazdelijo po laseh in tako tvorijo transparenten film, ki odbija vodo.

 

 

Glavne sestavine v balzamih Eterika

Kokosovo olje

Kokosovo olje je odličen vlažilec za lase in lasišče. Kot sestavina naj bi bilo olje odlično proti ”napihnjenosti las” (zaradi vlage), za odpravljanje prhljaja, za odstranjevanje in preprečitev nastanka uši in spodbujanje rasti las. Njegove protibakterijske lastnosti lahko preprečijo folikulitis, okužbo lasnih mešičkov in se lahko borijo tudi proti glivičnim okužbam, kot je lišaj lasišča.

Zanimivo dejstvo: Se vam je že kdaj zgodilo, da ste si spravili žvečilni gumi v lase? No, kokosovo olje se lahko uporabi tudi za ekstrakcijo žvečilnih gumijev iz las.

Čeprav lahko čisto kokosovo olje izboljša zdravje lasišča in izboljša pogoje za rast debelejših, polnejših las, ne zdravi osnovnega vzroka za izpadanje las in se ne uporabljati za zdravljenje plešavosti, povezane z dihidrotestosteronom.

Arganovo olje

Arganovo olje je vsestransko olje, ki pomaga hidratirati in mehčati lase. Arganovo olje je bogato z oleinsko in linolno kislino, vsebuje pa tudi visoke koncentracije skvalena in vitamina E, ki delujeta antioksidativno. Arganovo olje naj bi naravno povečevalo elastičnost las in dosledno obnavljalo sijaj las. Vitamin E je lipofilen antioksidant, ki ščiti pred prostimi radikali. V zadnjem času se o vitaminu E govori kot o ”anti-pollution” sestavini, saj naj bi preprečevala škodljive učinke okolja.

Behentrimonijev metosulfat

To sestavino v kozmetičnih izdelkih pridobivamo iz oljne ogrščice. Je zelo blaga, a učinkovita sestavina, ki je znana po svojih lastnostih zgoščevanja in lajšanja razčesavanja las. Ta sestavina neposredno deluje na lasni mešiček in tako zgladi povrhnjico lasu. Najdemo ga v številnih izdelkih za lase, kot so balzami, izdelki za razčesavanje, šamponi in geli za oblikovanje pričeske. Deluje tudi kot emulgator, ki je dovolj nežen, da ga lahko uporabljamo pri formuliranju izdelkov za dojenčke. Ko se uporablja v losjonih in kremah, daje koži mehak občutek.

 

 

Kako uporabljati balzame za lase?

Po umivanju lase utremo z brisačo, da zmanjšamo navlaženost las. Balzam razporedimo po dolžini las in počakamo nekaj minut za boljši učinek (3-5 min). Nato balzam izperemo. Pri suhih laseh lahko nanesemo balzam po celotni dolžini las, pri mastnih pa le po konicah, saj bo drugače balzam preveč zmastil že tako mastno lasišče. Pri zelo suhih laseh je skoraj nujna uporaba mask za lase.

Nasvet za najboljši možen učinek balzama: Balzam nanesemo na za dlje časa, lahko tudi čez noč, tako da lase zavijemo v vlažno brisačo ali plastično folijo. V balzam pa lahko kapneš tudi nekaj kapljic keratina.

Najina izkušnja z Eterika balzami

Na voljo so trije balzami in sicer za vse tipe las z vonjem vanilije, proti razcepljenim in suhim konicam s pelargonijo in sivko ter za neukrotljive lase s kokosom. Glede na to, da gre za balzam ima zelo bogato teksturo, v bistvu je že skoraj kot maska. Po uporabi se lasje zelo enostavno razčešejo in so mehki, ter sijoči. Da o vonju ne govorimo, saj zelo lepo dišijo, vonj pa se na laseh obdrži še kar nekaj časa.

Celotno ponudbo izdelkov Eterika si lahko ogledaš tukaj.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar