Čudežne kreme za atopijsko kožo? – Skinfairytale

Tokrat se v kategoriji Slovenska kozmetika spoznavamo z znamko Skinfairytale, ki je na kozmetični trg prišla z drugačnim namenom in sicer, da olajša stanje kožnih pojavov pri bolnikih z dermatitisom. Pa, da se razumemo, izdelki Skinfairytale niso prilagojeni samo za bolnike s kožnimi boleznimi, pač pa tudi za tiste, ki se spopadate s suho kožo in raznimi alergijami.

Tokrat se v kategoriji Slovenska kozmetika spoznavamo z znamko Skinfairytale, ki je na kozmetični trg prišla z drugačnim namenom in sicer, da olajša stanje kožnih pojavov pri bolnikih z dermatitisom. Pa, da se razumemo, izdelki Skinfairytale niso prilagojeni samo za bolnike s kožnimi boleznimi, pač pa tudi za tiste, ki se spopadate s suho kožo in raznimi alergijami.

Kaj je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je vnetna bolezen, ki je lahko podedovana, ali pa se nam pojavi, ker imamo predispozicijo zanjo. Spodbudi jo lahko več dejavnikov, med glavnimi pa sta stres in razne alergije. Najbolj viden problem pri atopijskem dermatitisu je ekcem, ki je po navadi rdeč in hrapav na otip. Malenkost manj viden, vendar zelo moteč problem pri bolnikih z dermatitisom, pa je srbečica.

Posamezniki z dermatitisom imajo navadno poškodovano kožno bariero, kar posledično pomeni, da snovi, s katerimi pridejo v stik lažje prehajajo v ali iz kože. Sliši se super, ampak, če lažje prehajajo dobre stvari, prehajajo tudi slabe (alergeni, dražilne snovi). Ker problematične snovi lažje prehajajo je večja možnost, da bodo izzvale imunske reakcije v koži. V primeru, da pridemo v stik z alergenom ali dražilno snovjo se aktivirajo provnetne celice, ki izzovejo vnetje.

Moj atopijski dermatitis prej in po 3-dnevni uporabi Skinfairytale AtopicBalm

Zakaj je Skinfairytale tako poseben?

Skinfairytale je kozmetična linija, ki je bila v osnovi zasnovana za nego atopijske kože. Trg je trenutno poplavljen z izdelki, ki naj bi bili prilagojeni za atopijsko kožo, vendar pregled sestavin velikokrat razkrije vsebnost potencialno dražilnih snovi, ki lahko stanje le še poslabšajo. Skinfairytale pa je druga zgodba.

Atopija je dandanes vse večji problem, po določenih študijah prizadane celo 20-25 % otrok. Pogostost te bolezni se s starostjo zmanjšuje oz. je manj pogosta. Navadno izgine do 5. leta starosti.

Midve imava to smolo, da sva obe dobili atopijski dermatitis v odrasli dobi. Verjetno zaradi stresa. Nimava hude oblike, je pa še vedno zelo moteče. V času izpitnih obdobih so izbruhi bolj pogosti in so napadi srbenja na dnevni bazi (sploh pred spanjem).

Preidimo k stvari. V nadaljevanju bova opisali izdelke, ki sva jih testirali in opisali njihove najbolj pomembne sestavine, ki pridejo zelo prav pri negi atopične kože.

Atopic BALM

Kalamin

Kalamin je kombinacija cinkovega oksida in 0,5 % železovega oksida. Je sestavina, ki izkazuje antiseptične in adstringentne lastnosti. Dokazano zmanjšuje srbečico in draženje kože. Kalamin je najbolj učinkovit medtem ko izhlapeva iz kože, saj jo pri tem hladi. Po samo eni aplikaciji pa nudi dolgotrajen efekt, torej pomiri kožo.

Mangovo maslo

Mangovo maslo je bogato z linolno kislino, ki deluje protivnetno in regenerativno. Poleg tega pa mangovemu maslu pripisujemo antioksidativne in protimikrobne lastnosti. Za nanos je dokaj mehko in se lepo razmaže.

Konopljin ekstrakt

Vsebuje vse 3 najpomembnejše maščobne kisline za kožo. To so: α-linolenska in γ-linolenska kislina ter linolna. Delujejo protivnetno in/ali regenerativno. Poleg tega pa vsebuje še arašidno kislino, ki zmanjša vnetje in pomaga celiti rane.

AtopicCREAM

Olje črne kumine

Linolna kislina predstavlja polovico maščobno-kislinske sestave tega olja. Eterično olje, ki se nahaja v tem olju, deluje protimikrobno. S tem prepreči vdor mikroorganizmov skozi oslabljeno kožno bariero in na tak način prepreči vnetje. Olje se lahko uporablja tudi za nego mastne kože, ker podpira normalno delovanje kože in pušča mastnega .

Svetlinovo olje

Svetlinovo olje je zlati standard kot anti-age sestavina, vedno bolj pa se priporoča tudi za nego atopijskega dermatitisa. Vsebuje kar 74 % linolne kisline in 10 % γ-linolenske, vsebuje še fitosterole, ki pomagajo pri ponovni vzpostavitvi kožne bariere. Zaradi maščobno-kislinske sestave, olje deluje protivnetno in regenerativno.

Cinkov sulfat

Lokalni pripravki s cinkom in njegovimi solmi se uporabljajo kot fotoprotektivna sredstva, za pomirjanje ali kot učinkovina v šamponih proti prhljaju. Uporaba cinkovih soli se je skozi leta razširila tudi pri številnih dermatoloških stanjih, vključno z okužbami (bradavicami), vnetnimi dermatozami (akne vulgaris, rozacea), pigmentnimi motnjami (melazma) in neoplazijami (karcinom bazalnih celic). Deluje antimikrobno in adstringentno.

ProtectBALM

Katarina iz Skinfairytale je izdelala tudi Protect balm, ki ni toliko namenjen za atopijski dermatitis, pač pa za več različnih problemov s kožo. Kot že ime samo pove, kožo zaščiti. Sploh, če imamo kakšne suhe predele (ustnice, komolci…) ali pa kakšne lažje udrgnine itd. Zaščiti pa tudi nosečniščke trebuščke, pred pojavom strij in razpok.

Jojobino olje

To je olje, ki je po sestavi najbolj podobno človeškemu sebumu. Naše telo olje prepozna kot del kože in zato ne prihaja do alergij ali neželenih interakcij. Deluje protivnetno in se lahko uporablja za več kožnih stanj, od staranja do celjenja ran. Pomaga pa tudi pri absorbciji drugih aktivni sestavin, ravno zaradi tega, ker telo jojobino olje prepozna kot lastno. 

Skvalan

Medtem ko skvalen deluje antioksidativno, derivat skvalena, skvalan, deluje vlažilno. Je zelo dober emolient in se tudi absorbira v kožo, kar posledično daje lahek občutek na koži. Deluje pa lahko tudi kot okluziv in na koži naredi plast, kar tudi preprečuje izhlapevanje vode in tako več vode ostaja znotraj kože. Hkrati pa deluje kot fizična bariera tudi za snovi od zunaj, ki ne morejo kar tako prehajati kože.

Alantoin

V prvi vrsti alantoin deluje kot vlažilo, pripomore pa tudi, k hitrejšemu celjenju ran in pomirjanju kože.

Izbira izdelkov za nego pri atopikih

Ljudje s kožnimi boleznimi morajo paziti pri izbiri kozmetičnih izdelkov. Zaželjeno je, da ne uporabljajo izdelkov, ki vsebujejo dišave, barvila in veliko konzervansov.

Atopic balm je roza barve, kar izbulila sem oči, ker sem mislila, da so pri Skinfairytale zgrešili zelo pomembno pravilo – izdelki naj ne vsebujejo barvil. Ampak zaradi vsebnosti kalamina, ki je rahlo roza barve, je balm obarvan, ampak nehote in ne škoduje, saj barva ni umetno dodana.

Malo drugačen svet, kot ga po navadi omenjamo, ne? Večinoma se borimo z gubami, pigmentnimi madeži in mastno/suho kožo. Atopija pa je čisto drugačen problem in se o tem premalo govori. Mnogi je sploh ne jemljejo dovolj resno. Bolezen je ozdravljiva in mi lahko, z izbiro pravih izdelkov, bolezensko stanje zelo izboljšamo.

Kakšna je najina izkušnja s Skinfairytale izdelki?

Najprej sva bili malo v dvomih, kako naj nama bi te kreme lahko pomagale, ko pa nama včasih ne pomagajo niti kortikosteroidi (sistemska zdravila za atopijo). Pri prvem napadu srbečice sva si namazali Atopicbalm, srbečica je izginila. Sploh nisva mogli verjeti, ker nama je že normalno, da se izpraskava skoraj do krvi pred spanjem. Tega problema sedaj nimava. Po prvem nanosu si misliš, dobro, začetniška sreča, ampak ob naslednjih nanosih sva ugotovili, da to pač tako je, srbečica izgine in pika.

Protect balm je zelo koristen pri kakih lažjih odrgninah, od telovadbe na betonu sem si konkretno razražila kožo na dlaneh in kolenih. Koža je bila pordela in je pekla. Po uporabi Atopic balma je ostala modrica, rdečice in pekočega občutka pa ni bilo več.

Dejansko je nekaj v tem imenu – Skinfairytale. Glede na najino kritičnost, lahko samo rečeva Skinfairytale in Katarina, kapo dol! Nama ste zagotovo olajšali življenje z atopijskim dermatitisom.

Celotno ponudbo Skinfairytale izdelkov si lahko ogledate tukaj.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar