Salicilna kislina ni beta-hidroksi kislina

Učinkov hidroksi kislin se nismo začeli zavedati šele včeraj. Po nekih pričevanjih se je že Kleopatra kopala v mleku, saj naj bi že takrat vedeli za učinke mlečne kisline proti staranju.

Učinkov hidroksi kislin se nismo začeli zavedati šele včeraj. Po nekih pričevanjih se je že Kleopatra kopala v mleku, saj naj bi že takrat vedeli za učinke mlečne kisline proti staranju.

Kako delimo kisline?

Kategorija Kisline, ki sodijo v kategorijo Izvor Antioksidativno delovanje
Alfa hidroksi kisline (AHA) Glikolna sladkorni trs NE
  Mlečna kislo mleko, paradižnik NE
  Citronska limona, pomaranča JA
  Jabolčna jabolko JA
  Vinska grozdje JA
Beta-hidroksi kisline (BHA) Beta-hidroksi butanojska kislina urin NE
  Tropična kislina rastline NE
Polihidroksi kisline (PHA) Glukonska kislina Sintezno pridobivanje iz koruze JA
  Glukonolakton Sintezno pridobivanje iz koruze JA
Aldobionske kisline Laktobionska kislina Laktoza iz mleka JA
  Maltobionska kislina Maltoza in škroba JA
Aromatske hidroksi kisline (AMA) Salicilna kislina V obliki estra iz zimzelenih listov NE

Alfa-hidroksi kisline

AHA so ene izmed najbolj proučenih hidroksi kislin na trgu in so v 90-ih veljale za čudežne spojine. Dandanes jih za namen uporabe v kozmetiki pridobivamo sintezno. V kozmetiki se večinoma uporabljata glikolna in mlečna kislina. α-hidroksi kisline je skupno ime nizkomolekularne organske kisline, ki imajo poleg –COOH na α-mestu še –OH skupino.

α-hidroksi kisline razdelimo na:

  • Mono-karboksilne: glikolna, mlečna in mandljeva kislina
  • Di-karboksilne: jabolčna in vinska kislina
  • Tri-karboksilne: citronska kislina

V prosti prodaji se lahko kupijo alfa-hidroksi kisline v koncentracijah do 10% v primeru, da se ne spirajo. V takšni koncentraciji izkazujejo keratolitične učinke, stimulacijo obnove povrhnjice, stimulacijo sinteze kolagena in povečanje vlažnosti kože. Za profesionalno uporabo se lahko AHA uporabljajo v višjih koncentracijah (30%) – pri tako visoki koncentraciji te spojine izkazujejo epidermolizo. Epidermoliza je kemični piling za odstranjevanje aknastih brazgotin in pigmentacijskih nepravilnosti.

Beta-hidroksi kisline

BHA je skupno ime za nizkomolekularne organske kisline, ki imajo –OH skupino na β-mestu glede na –COOH skupino. Nekatere beta-hidroksi kisline so prisotne v tkivih kot vmesni produkt celičnega metabolizma in kot vir energije (β-hidroksibutanojska kislina). Tržni delež BHA na področju nege kože je omejen, saj so te kisline slabo komercialno dostopne in drage.

Salicilna kislina načeloma ni β-hidroksi kislina

Ja, vsi salicilno kislino uvrščamo med BHA. Salicilna kislina je derivat benzojske kisline, ki spada med hidroksi kisline v širšem pomenu, a izkazuje drugačne učinke kot ostale hidroksi kisline. Salicilna kislina je načeloma klasičen keratolitik, ki povzroči luščenje korneocitov – plast za plastjo od površine proti notranjosti stratum corneum. AHA in BHA nasprotno učinkujejo v notranjih (spodnjih) plasteh kože. Salicilna kislina zmanjšuje debelino dermisa, medtem ko ostale hidroksi kisline stimulirajo sintezo komponent dermisa in povečujejo njegovo debelino.

V kozmetiki se lahko uporablja v koncentracijah do 2%.

Vse izdelke The Ordinary lahko kupiš na spletni strani Beautyology.eu (koda COSMEDOC10 ti pa prinese še 10% popust)

Poznamo pa tudi lipofilen derivat salicilne kisline in sicer β-lipohidroksi kislino, ki počasneje penetrira v kožo in deluje eksfoliativno že v nizkih koncentracijah. Deluje protimikrobno, protivnetno in antikomedogeno.

Salicilna kislina in njen lipofilni derivat bistveno boljše penetrirata v kožo kot glikolna kislina. V spodnji tabeli sva predstavili absorpcijo posameznih kislin v kožo.

% nanešenega izdelka, čas 4% glikolna kislina, 24 ur 1% salicilna kislina, 16 ur
Stratum corneum 2,7 5
Druge plasti epidermisa 13,5 46

Poli-hidroksi kisline

Poli-hidroksi kisline so organske karboksilne kisline, ki imajo v molekuli dve ali več –OH skupini. Nekatere so vmesni produkti metabolizma ogljikovih hidratov v tkivih. Med PHA štejemo glukonsko kislino in glukonolakton.

Poli-hidroksi bionske kisline

Te kisline so sestavljene iz sladkorne (monosaharidne) enote, ki je povezana s poli-hidroksi kislino. Imajo večjo molekulsko maso kot ostale hidroksi kisline (okoli 360 Da), vendar še vedno prehajajo v kožo. Predstavnika sta:

Laktobionska kislina = galaktoza + glukonska kislina

Maltobionska kislina =   glukoza + glukonska kislina

Značilnosti hidroksi kislin

Sposobnost vezave vode

Poli-hidroksi in bionske kisline so v primerjavi z AHA in BHA zelo higroskopne, kar pomeni, da lahko nase vežejo veliko količino vode. PHA in bionske kisline so nežne in nedražeče kozmetično aktivne sestavine, ki so primerne tudi za nego občutljive kože

Antioksidativne lastnosti

Večina PHA in bionskih kislin izkazuje antioksidativno delovanje, nekaj izjem pa najdemo tudi pri AHA – predvsem tiste, ki imajo vsaj dve –COOH skupini. Glukonolakton, laktobionska in maltobionska kislina inhibirajo oksidativno razgradnjo hidrokinona in bananinih olupkov.

Na in vitro modelu fotostaranja kože glukonolakton (PHA) nudi do 50 % zaščito pred UV poškodbami (izkazuje sposobnost keliranja kovinskih ionov).

Laktobionska kislina se uporablja kot antioksidant v raztopini za shranjevanje organov za trasplantacijo, ker zavira poškodbe tkiva pod vplivom hidroksilnih radikalov (kelira Fe 2+).

Ali dnevna uporaba AHA in PHA poveča občutljivost kože za poškodbe pod vplivom UVB sevanja?

Uporaba AHA in BHA kislin poveča občutljivost kože na poškodbe pod vplivom UV sevanja. Nujna je sočasna uporaba SPF z uporabo kislin. Poli-hidroksikisline naj ne bi povečale občutljivosti na sonce, saj izkazujejo antioksidativen učinek. Ampak, better safe than sorry, rajši uporabite sončno kremo. Zaradi antioksidativnega delovanja pa PHA in bionske kisline delujejo sinergistično s sončno kremo (podporni učinki).

Vse izdelke The Ordinary lahko kupiš na spletni strani Beautyology.eu (koda COSMEDOC10 ti pa prinese še 10% popust)

Imajo hidroksi kisline anti-ageing učinek?

Metaloproteaze so encimi, ki razgrajujejo ekstracelularni matriks. S staranjem in pod vplivom UV svetlobe aktivnost metaloproteaz narašča, inhibitorjev pa upada. Laktobionska kislina je inhibitor metaloproteinaz v koži in pomaga ščititi pred UV poškodbami.

AHA, PHA in bionske kisline naredijo površinski piling kože in pospešijo obnovo le-te. V ustreznih koncentracijah normalizirajo stanje fotostaranje kože, tako da povečajo debelino epidermisa in dermisa, izboljšajo barierne lastnosti kože, povečajo sintezo hialuronske kisline in drugih glikozaminoglikanov, povečajo celotno debelino kože.

Dnevni nanos AHA na kožo podlahti je povzročil povečanje debeline dermisa (brez nadaljnega nanosa je ta učinek trajal še mesece).

Kozmecevtična uporaba hidroksi kislin

Hidroksi kisline izkazujejo ugodne učinke na suhi in poroženeli koži, pri gubah in fotostarani koži, pri keratozah in depigmentacijskem učinku, pri negi aknaste kože (odstranitev “čepa” iz pore – salicilna kislina, azelainska kislina).

Glikolna kislina pri uporabi visokih koncentracij 1 x tedensko izkazuje komedolitičen učinek in pomoč pri odstranitvi komedonov.

2% lipohidroksi kislina izkazuje potencialno komedolitičen učinek na kožo nagnjeno k aknam. Lipofilna hidroksi kislina dobro penetrira v s.c. (zlasti v izvodila lojnic, ki so bogata s sebumom).

Učinkovitost in varnost hidroksi kislin

Učinkovitost hidroksi kislin je odvisna od koncentracije, pH izdelka, vrste kisline, vehikla, časa nanosa in tipa kože. Za optimalen učinek bi moral biti pH pripravka s kislino med 3,0 in 3,5 (z višanjem pH učinkovitost kislin pada, vendar se zmanjša draženje). Možni stranski učinki: draženje, pekoč občutek na koži, pordečitev kože, opekline, mehurji, izpuščaji, srbenje, krvavitve in razbarvanje kože.

Varni preparati z AHA pri koncentracijah do 10% morajo imeti pH višji od 3,5. Profesionalci jih lahko uporabljajo v koncentracijah nad 30%.

Povzeto po: Zvonar Pobirk A. Hidroksi kisline. (predavanje – 2018)

Potrebuješ individualno svetovanje za fenomenalno rutino nege kože?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar