Metode za odpravljanje neželene poraščenosti

Sezono kratkih hlač sva že otvorili, s potovanjem v toplejše kraje. In s tem tudi sezono neporaščenih nog. Dlake imajo svoj namen in sicer, da nas ščitijo pred mehanskimi in termičnimi vplivi okolja. Vendar jih dandanes zaradi družbenih norm in estetskih razlogov odstranjujemo z različnimi depilacijskimi in epilacijskimi metodami.

Sezono kratkih hlač sva že otvorili, s potovanjem v toplejše kraje. In s tem tudi sezono neporaščenih nog. Dlake imajo svoj namen in sicer, da nas ščitijo pred mehanskimi in termičnimi vplivi okolja. Odstranjevanje dlak dandanes poteka zaradi družbenih norm in estetskih razlogov z različnimi depilacijskimi in epilacijskimi metodami.

Spoznajmo svoje dlake!

Po telesu imamo dva tipa dlak; puhaste in terminalne. Terminalne dlake so daljše (približno 1mm), debeljše, bolj pigmentirane, običajno raste ena dlaka na pilosebacealno enoto in imajo daljši življenjski cikel. Puhaste dlake so krajše, tanjše, iz ene pilosebacealne enote raste več dlak, so nepigmentirane in imajo krajši življenjski cikel.

Faze rasti dlake

Dlake gredo skozi 3 različne faze. Prva je anagena faza ali faza rasti, ki traja približno 6-8 let in je odvisna od spola, starosti, zdravja,.. Druga je katagena faza ali faza prehoda – v tej fazi rast v lasni čebulici začne pojenjati in se počasi preneha. Zadnja faza je telogena faza, v kateri las odmira, lasna čebulica se pomakne proti površini in izpade. Ko preteče zadnja faza, se ponovno začne nov cikel.

 

Fotografija: Neja Stojnić

Metode odstranjevanja dlak

Poznamo depilacijske in epilacijske metode. In ta dva izraza narobe uporabljamo. Namreč, z besedo ˝depilacija˝ mislimo na odstranjevanje dlak z voskom, kar je napačno.

Depilacijske metode odstranijo dlake brez učinka na lasno čebulico, učinek traja nekje do dva tedna in pod depilacijo štejemo britje ter kemično depilacijo.

Epilacijske metode odstranijo dlako skupaj s čebulico, učinek traja med 6-8 tednov in mednje štejemo voskanje, puljenje, laserske metode in elektrolizo.

Fizikalne metode britje, voskanje, puljenje dlak s pinceto, uporaba abrazivov
Kemijske metode kemična in encimska depilacija

Britje

Tukaj se ne bomo zadržali predolgo. Tak kot se ne obdrži učinek britja, torej do 3 dni. Je pa britje najbolj razširjena metoda, ker je najbolj hitra, enostavna, poceni in roko na srce, najmanj boleča. Dlake se odstranijo samo na nivoju površine kože.

Britje pospeši rasti dlak in povzroči, da postanejo debelejše.

Fotografija: Neja Stojnić

Voskanje

Spada med epilacijske metode. Učinek traja nekje med 4 in 8 tednov. Voskanje ne vpliva na hitrost rasti dlak. Za to metodo je potrebna minimalna dolžina dlak 3mm. Je neprimerna za diabetike in bolnike z žilnimi obolenji. Ima tudi nekaj stranskih učinkov kot so folikulitis, hiperpigmentacija in brazgotine.

Sestavine kozmetičnih izdelkov za voskanje so: smole, čebelji vosek, parafin, kafra, lokalni anestetiki in sestavine z antibakterijskim delovanjem.

Poznamo vroče voskanje, pri katerem se vosek segreje, po nanosu pa obda dlake, ki se vključijo v plast voska in jih nato odstranimo v nasprotni smeri rasti dlak. Pri hladnem voskanju voska ni potrebno segreti.

Kemične metode za odstranjevanje dlak

Odstranjevanje dlak poteka s kemičnimi snovmi in encimi. Postopek poteka brez bolečin, učinek pa je viden nekje do 2 tedna. Kemična snov prodre v korteks dlake, kjer pride do redukcije disulfidnih vezi keratina. Po domače: vezi, ki držijo dlako skupaj se razcepijo, zaradi česar te odpadejo. Dlake odstrani na nivoju površine kože ali rahlo pod njo.

Aktivne snovi za odstranjevanje dlak

Aktivna snov Lastnosti Možni neželeni učinki
Sulfidi (barijev sulfid) – najbolj učinkoviti
– močan neprijeten vonj
Toksičnost za kožo Vraščanje dlak
Sulfiti – manj dražijo in nimajo močnega vonja
– neučinkoviti
/
Merkaptani – metil, butil, benzil-merkaptan močen vonj
– manj izrazit vonj polarnih merkaptanov (tiomlečna kislina, tioglikolna kislina) – počasnejši, a varnejši
Draženje kože, vnetje, kemične opekline, brazgotine
Fotografija: Neja Stojnić

Kozmetični izdelki za depilacijo na osnovi tioglikolatov

Prve patentirane depilacijske kreme so bile na osnovi tioglikolatov in vse do danes predstavljajo standard za kemično depilacijo. Najbolj pogosto uporabljan je kalcijev tioglikolat v kombinaciji s kalcijevim hidroksidom. Poteče hitra reverzibilna reakcija med keratinom las in alkalnim tioglikolatom. Do depilacijskega učinka pride po 5-15min, pH se dvigne vsaj na 10. Tioglikolati so varni v koncentraciji do 15% (v primeru redke uporabe), izkazujejo nizko sistemsko toksičnost in so stabilni (v koncentracijah med 2,5-5%).

Stranski učinki so: draženje kože, vnetje, kemične opekline in brazgotine.

Lasersko odstranjevanje dlak

Da laserji nespecifično uničujejo lasne folikle, so ugotovili že pred več kot 60 leti. Laser omogoča selektivno fototermolizo – odstranitev dlak brez poškodb okoljskega tkiva.

Kako deluje laser?

Točno določena valovna dolžina svetlobe in trajanje laserskega pulza, vodi v termično poškodbo tarčnega tkiva, ki vsebuje kromofor. Melanin v lasnem foliklu absorbira lasersko svetlobo. Energija laserja v obliki svetlobe se pretvori v toploto, ki povzroči selektivno uničenje lasnega folikla.

Ob takšnem postopku se lahko dokončno uničijo dlake, ki so v trenutku posega v aktivni fazi rasti (5-15 % dlak), zato je postopek potrebno večkrat ponoviti (5-8 ponovitev), da lahko dosežemo optimalen uspeh.

Nd:YAG laser

Lahko je kontinuiran vir svetlobe ali pulz z valovno dolžino 1064nm. Melanin slabo absorbira svetlobo s tako visoko valovno dolžino, zato je ta laser neučinkovit za trajno odstranjevanje dlak. Hitro segrevanje povzroči fotomehanske poškodbe melanocitov v lasni čebulici, pri čemer ne pride do poškodb lasnega folikla. To je najvarnejši in najučinkovitejši laser za temno polt (fototip IV) ali od sonca pigmentirano kožo. Povzroči le zakasnitev rasti dlak, ne dolgotrajne odstranitve.

Učinkovitost laserskega odstranjevanja

Le enkraten tretma zakasni rast dlak za kratek čas. Pred tretmajem je potrebno dlake odstraniti z britjem. Tekom trajanja tretmajev se je potrebno izogibati soncu. Najbolj učinkovito laser deluje na svetli polti s temnimi dlakami, manj učinkovito je odstranjevanje belih in blontnih dlak.

Fotografija: Neja Stojnić

IPL tehnologija

IPL uravnava spekter svetlobe z valovno dolžino od 550nm do 1200nm s filtri in se tako prilagaja glede na fototip kože in barvo dlak. Z večimi tretmaji omogoča dolgotrajno odstranitev poraščenosti. Pri IPL tehnologiji svetloba deluje na celotno površino kože in ne le na dlačne mešičke, kot je to v primeru laserja. Zaradi tega je pri IPL napravah tveganje za poškodbe kože večje. Tudi učinkovitost je pri IPL tehnologiji slabša, saj je energija bolj razpršena in ni koncertirana zgolj na dlako.

Povzeto po: Ahlin Grabnar P. Kozmetični izdelki in metode za odstranjevanje neželene poraščenosti. Predavanje: 2018.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar