Koko kozmetika – sinergija kozjega mleka in konopljinega olja

Kako malo je potrebno, da se splete nova ideja. E-mail s strani ekipe Koko kozmetike nama je povzročil malo brainstorminga in posledično sva se odločili, da se na blogu odpre nova kategorija: Slovenska kozmetika. Zakaj? Misliva, da boste v kratkem ugotovili, da je v naši majhni državici ogromno majhnih podjetij, ki ustvarjajo čudovito kozmetiko!

Kako malo je potrebno, da se splete nova ideja. E-mail s strani ekipe Koko kozmetike nama je povzročil malo brainstorminga in posledično sva se odločili, da se na blogu odpre nova kategorija: Slovenska kozmetika. Zakaj? Misliva, da boste v kratkem ugotovili, da je v naši majhni državici ogromno majhnih podjetij, ki ustvarjajo čudovito kozmetiko!

Naravna kozmetika in certifikati

Kaj loči naravno kozmetiko od ostale? Sestavine, seveda. Namreč lastnosti izvlečkov, hidrolatov in olj so tisto, kar naredi naravno kozmetiko posebno. Vendar izdelovalcev naravne kozmetike ne omejuje nobena zakonodaja, zato je na proizvajalcu, da se odloči, v kolikor bo deloval po določenih standardih, ki jih predpisujejo certifikati, ali bo pa samo oglaševal, da je njegova kozmetika naravna.

Certifikatov je na področju naravne kozmetike že kar veliko in vsi se med seboj razlikujejo. Tudi v Sloveniji lahko kozmetika pridobi certifikat ˝naravna kozmetika˝ in sicer s strani inštituta Kon-cert, ki predpisuje, da certificirani izdelki ne vsebujejo potencialno spornih sestavin.

Zakaj je kozje mleko vedno bolj zaželjeno v kozmetiki?

Podatki iz zgodovine nakazujejo, da se je že Kleopatra kopala v kozjem mleku. Torej, nekaj je na tem. Kozje mleko ima namreč nekaj posebnosti, zaradi česar izkazuje ugodne učinke na kožo.

1. Ne povzroča vnetja in alergijskih reakcij (za razliko od kravjega mleka) – zelo ugodno za nego občutljive kože

2. Vsebuje mlečno kislino, ki jo uvrščamo med alfa hidroksi kisline (AHA) – AHA stimulirajo obnovo povrhnjice, povečajo vlažnost kože in delujejo keratolitično (luščilno)

3. Ima zelo ugodno razmerje omega 6 : omega 3 = 5:1 maščobnih kislin – omega 6 in omega 3 zelo ugodno delujejo na kožo, pomagajo pri vzpostavljanju kožne bariere, predvsem pri posameznikih s kožnimi obolenji

4. Bogato je z retinoidi (vitamin A) – retinoidi normalizirajo keratinizacijo in delujejo pomlajevalno (koncentracije v kozjem mleku so sicer prenizke za takšne učinke)

Kaj pa konopljino olje?

Konopljino olje pridobivamo iz rastline Cannabis Sativa. Olje je bogato s kanabinoidi, ki jim pripisujejo zelo pozitivne učinke na kožo. Tudi konopljino olje je bogato z omega 6 in omega 3 nenasičenimi maščobnimi kislinami.

1. Regulira vnetje kože – izkazuje protivnetne učinke z delovanjem na imunske celice

2. Lahko zmanjša bolečino in srbečico – stimulacija CBD2 v keratinocitih povzroči izločanje analgetičnih opioidnih peptidov, ki zmanjšajo bolečino

3. Regulira izločanje sebuma – deluje na lasne folikle in tako zmanjša izločanje sebuma iz žlez

Zaradi protivnetnih učinkov se priporoča za zdravljenje kožnih bolezni kot so atopijski dermatitis, luskavica in druge. Zaradi reguliranja izločanja sebuma in protivnetnega delovanja pa se uporablja tudi za zdravljenje aken.

Kaj je torej Koko kozmetika?

Koko kozmetika je 100% naravna kozmetika, ki združuje delovanje kozjega mleka in konopljinega olja v vseh njihovih kremah za obraz. Ti dve sestavini sta obogateni še z dodatkom hidrolatov ali cvetnih vodic, ki so zelo dobri vlažilci.

Kako so se obnesli izdelki?

Na testiranju sva imeli: čistilno mleko za obraz, čistilni tonik za obraz ter kremo za občutljivo kožo Madam Chammomile in hidratantno kremo Lady Rose. Ker nobena ni preveč navdušena nad okusom in vonjem kozjega mleka, naju je malo skrbelo, kakšen bo vonj. Vendar se je izkazalo, da izdelki nimajo vonja po kozjem mleku, prej po cvetnih vodicah.

Vsi izdelki so kvalitetni in zapakirani v Air-free embalažo, kar je pri naravni kozmetiki še posebej pomembno. Zaradi omejenosti pri izbiri konzervansov, so ti izdelki bolj dovzetni za mikrobiološko kontaminacijo, zato je izbira takšne embalaže zelo pametna poteza.

Obe imava kožo, ki dokaj hitro (s pojavom mozoljčkov) pokaže, če ji kaj ni prav. Morava reči, da so se izdelki očitno zelo izkazali. Koža izdelke dobro prenaša. Krema za občutljivo kožo je zelo nežna in vlažilna. Vlažilna krema se je na mastni koži izkazala tako, da se koža ni svetila že 5min po nanosu.

Kako se je Koko kozmetika obnesla v laboratoriju?

Kaj sva sedaj sčarali? Torej Koko kremo za občutljivo kožo Madam Chammomile sva nesli v laboratorij in testirali ali se po nanosu kreme poveča hidratacija kože. Meritve sva izvedli s Corneometrom – to je naprava, ki meri hidratiranost površine kože oz. rožene plasti.

Relativna vrednost hidratacije kože se podaja v arbitrarnih enotah in je ne moremo enačiti z odstotkom vlažnosti kože.

zelo suha koža< 30 arbitrarnih enot
suha koža30 – 45 arbitrarnih enot
normalno hidratirana koža> 45 arbitrarnih enot

Sošolki s suho kožo smo pomerili hidratiranost kože pred nanosom izdelka. Nato smo izdelek nanesli na kožo, pustili pod ure, da se je krema vpliva in nato ponovno pomerili hidratiranost. To so rezultati testa:

Predel Hidratiranost pred nanosom kreme (v arbitrarnih enotah) Hidratiranost po nanosu kreme (v arbitrarnih enotah)
Lice43,365,2
Čelo44,051,2

Hidratiranost kože se je po nanosu kreme povečala. Sicer se moramo zavedati, da meritve niso narejene v predvidenih pogojih, zato lahko te odstopajo v pozitivno ali negativno stran, vendar hidratiranost kože se je občutno povečala.

Spoznali sva še eno odlično Slovensko znamko

Koko kozmetika se je izkazala tako na domačem testu, kot na testu v laboratoriju. Sestavine v izdelkih so čudovite, tako da v kolikor si na lovu za dobro Slovensko kozmetiko, je Koko pravi naslov.

#objavajesponzorirana

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar