Toksičnost UV filtrov – mit ali resnica?

Osnove o UV žarkih, zaščiti pred UV žarki in vsakodnevno uporabo sončne kreme smo že obdelali. Sedaj pa je čas, da pogledamo v svet spojin, ki nas ščitijo pred UV žarki. In to so UV filtri.

Osnove o UV žarkih, zaščiti pred UV žarki in vsakodnevno uporabo sončne kreme smo že obdelali. Sedaj pa je čas, da pogledamo v svet spojin, ki nas ščitijo pred UV žarki. In to so UV filtri.

Poznamo dva tipa UV filtrov

Organske ali kemične in anorganske ali fizikalne. Fizikalni filtri razpršijo in odbijajo UV žarke, medtem ko jih kemični filtri absorbirajo. Tako med nami, fizikalni filtri puščajo bel zaostanek (razen, če so nanometrskih velikosti), kemični pa so dokaj dobro mazljivi.

Sončne kreme so večinoma mešanica več različnih organskih in fizikalnih UV filtrov, ker s tem dosežemo širokospektralno zaščito (nas boljše zaščitijo pred soncem).

Ker je filtrov še več, kot sva jih v prejšnji objavi našteli, sva na Facebook skupini Ljubim kozmetiko prosili članice, da v anketi označijo, katere UV filtre vsebujejo njihove kreme za sončenje. Opisali bova 4 najbolj pogoste označene.

Fotografija: Tajka Selan

Organski UV filtri

Podatki iz študij navajajo, da so organski filtri prisotni v veliki večini sončnih krem, najbolj pogosto se v njih pojavlja etilheksil metoksicinamat in to kar v 80%. Kemični filtri se enostavno absorbirajo v kožo in dosežejo sistemski obtok, posledično se lahko nalagajo v različna tkiva, jetra in možgane.

Etilheksil metoksicinamat

Oktil metoksicinamat (OMC) je UVB filter znan kot 2-etilheksil-4-metoksicinamat. Kot spojina je dovoljen za uporabo v kozmetičnih izdelkih tako v Združenih državah kot v Evropi in sicer v koncentraciji 7,5-10 %. Veliko študij navaja OMC kot endokrini motilec, saj lahko vpliva na izločanje hormonov. 

Pri aplikaciji kreme z 10% koncentracijo tega UV filtra na celotno telo (40g), se je ta absorbiral skozi kožo, zaznali so ga tudi v krvi in v urinu. Če vzamemo najvišjo izmerjeno koncentracijo, znaša skupna koncentracija v 4,7l krvi le 0,002%.

Pozitivna stran tega filtra je, da ne draži kože in ne povzroča senzibilizacije.

Fotografija: Neja Stojnić

Etilheksil salicilat ali oktil salicilat

Je organski UVB filter, ki absorbira UV svetlobo. Dovoljen je za uporabo v kozmetičnih izdelkih v koncentracijah do 5%. Je filter z relativno dobrim varnostnim profilom. Lahko stabilizira druge fotolabilne (občutljive na svetlobo) UV filtre in jim tako poveča obstojnost. Frajer.

Ima zelo nizek toksični potencial. Ne povzroča draženja in senzibilizacije. Ni fototoksičen in ne povzroča foto-kontaktne alergije.

Anorganski UV filtri

Anorganski ali fizikalni filtri, ki se uporabljajo v sodobnih sončnih kremah vključujejo predvsem kovinske oksidne delce in sicer titanov dioksid ter cinkov oksid. Ta se pojavljata v koncentracijah 5-10% (maksimalna dovoljena koncentracija je 25%).

Kemični filtri so še vedno dominantni v izdelkih za zaščito pred soncem, vendar količina izdelkov s fizikalnimi filtri narašča. Eden izmed razlogov je ta, da imajo širši spekter zaščite – TiO₂ je zelo uspešen pri zaščiti kože pred UVB žarki, ZnO pa pri zaščiti pred UVA in UVB1 (zaščita pred UVB je bistveno šibkejša kot pred UVA) žarki. Uporaba obeh skupaj da širokospektralno zaščito. Druga pozitivna stran uporabe fizikalnih filtrov, je odsotnost draženja kože in omejena penetracija skozi kožo.

Fotografija: Tajka Selan

Cinkov oksid

Dermalna absorpcija je glaven način vstopa ZnO nanodelcev v stik s človekom. Večina študij je dokazala, da ZnO nanodelci ne penetrirajo v globje plasti kože. Penetracija delcev se poveča, ko je koža poškodovana (sonce, kožne bolezni ali fizične poškodbe).

Titanov dioksid

Titanov dioksid se pogosto uporablja kot bel pigment v barvah, plastiki in papirju, ter kot dodatek k hrani. Nanodelci TiO₂ pa se uporabljajo zaradi sposobnosti UV absorpcije v izdelkih za zaščito pred soncem. Za TiO₂ delce se sklepa, da imajo nizko toksičnost.

Nanodelci TiO₂ so dovoljeni v izdelkih za zaščito pred soncem v koncentracijah do 25%. Študije so dokazale, da titanov dioksid ne prehaja niti zdrave niti poškodovane kože in, da ga lahko najdemo samo na površini epidermisa. Na človeških keratinocitih je izkazoval nizko citotoksičnost, kar nakazuje na nizek toksični potencial na nivoju kože.

Izpostavljenost UV filtrom

Najbolj smo UV filtrom izpostavljeni dermalno. Priporočen nanos sončne kreme znaša 2mg/cm² kože, da bi dosegli zaščitni faktor, ki je napisan na embalaži. To pomeni, da bi porabili celotno 40g kremo, da bi zaščitili celotno telo. Pri tem maksimalna penetracija v kožo znaša 5% za nekatere organske UV filtre. Študije kažejo, da je količina nanešene sončne kreme bistveno nižja kot priporočena (manj kot polovica). Torej, če nanesemo SPF 50, bo dejanska zaščita komaj 25.

Fotografija: Neja Stojnić

UV filtri nudijo zaščito pred nastankom eritema, aktinične keratoze in karcinomom. Nekatere študije pa kažejo, da zavirajo sintezo vitamina D oziroma, da se obnašajo kot endokrini motilci. Vendar UV filtri v normalni uporabi, ne motijo sinteze vitamina D.

Kaj lahko iz vsega zapisanega zaključimo?

Uporaba UV filtrov je iz stališča varnosti vprašljiva. Mnoge študije nakazujejo povezavo med vse večjo uporabo kozmetičnih izdelkov s temi spojinami in pojavom hormonskih ter razvojnih motenj. Moramo se zavedati, da v študijah delajo z višjimi koncentracijami, kot so dovoljene. Mi pa z uporabo kozmetičnih izdelkov ne moremo priti v stik s tako visokimi koncentracijami. Vendar pa študij tudi ne moremo zanemariti. Do učinkov lahko pride v drugačnih pogojih ali pri občutljivi populaciji. Učinki izpostavitve UV filtrov v nizkih koncentracijah, daljši in vsakodnevni izpostavitvi, so zelo slabo poznani. Bistveno več študij bi bilo potrebnih, da bi realno lahko ocenili nevarnost uporabe teh izdelkov. Hkrati pa bi bilo potrebno delati na alternativnih UV filtrih, ki bodo manj toksični.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

2 komentarja

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar