Diamantni piling: čudežni tretma ali marketing?

Velikokrat sva že slišali, da diamantni piling dela čudeže, pa je kasneje vse potihnilo. Potem pa je bil spet bum s tem kozmetičnim postopkom. Ali je res tako dober ali so hvalospevi zaman?

Velikokrat sva že slišali, da diamantni piling dela čudeže, pa je kasneje vse potihnilo. Potem pa je bil spet bum s tem kozmetičnim postopkom. Ali je res tako dober ali so hvalospevi zaman?

Dejstva!

Naša koža se z leti stara in izgublja mladosten videz. To je zgodbica, ki jo vemo že ne pamet. Gube se najprej pojavijo okrog oči in okrog ust. Nekateri faktorji staranja so notranji in se jim ne moremo izogniti, za veliko vidnih znakov staranja pa je kriva UV svetloba (ja, martinčkanje na soncu dejansko ni tako koristno, če kože nimamo zaščitene s sončno kremo). Takšnemu staranju pravimo fotostaranje.

Kaj pa so posledice?

Zmanjšana funkcionalnost kože, ohlapnost, manjša fleksibilnost in prožnost. Zmanjšana je metabolna aktivnost celic in njihova sposobnost obnavljanja. Kolagenska in elastinska vlakna propadajo. Dermis postaja vse tanjši, kar pomeni, da je naša koža v celoti tanjša in bolj dovzetna za vse zunanje spremembe. Majhne gubice postajajo vse večje in globlje. Kronično staranje pa lahko zmanjšamo s pomočjo metod pomlajevanja. Na izbiro imamo ogromno vsega od mehanskih pilingov, do neinvazivnih laserjev, plastičnih operacij, ni da ni.

Fotografija: Nel Čater

Torej, diamantni piling ali mikrodermoabrazija je površinski mehanski piling. Vsebuje lasersko obdelane diamantne delce (hkrati poteka še simultana aplikacija vakuuma), ki odluščijo odmrlo kožo (zgornja plast). Posledica tega je, da na površino pridejo zdrave celice, tiste, ki so še aktivne. Se pravi, naša koža je videti malo pomlajena, bolj sijoča in mehka, midve temu rečeva kar babyskin efekt.

Veliko ponudnikov zagotavlja, da diamantni piling stimulira nastajanje kolagena. Kot vemo, se kolagen nahaja v usnjici, a ta piling ne prodre tako globoko in nekako ni možnosti, da bi stimuliral njegovo nastajanje. Pomlajevalni učinek je posledica odluščenja zgornje poroženele plasti in posledično je koža videti bolj zdrava in mlajša.

Diamantni piling sam po sebi ni invaziven, v primerjavi z drugimi mehanskimi pilingi ima boljši efekt, glede na to, kako malo draži kožo. Primeren je tudi za občutljivo kožo. Odsvetujejo uporabo pilinga na predelih, kjer so že vidne kapilare in pri ljudeh, ki imajo rozaceo (precej rdeča koža, sploh po licih). Primeren je tako za moške kot tudi za ženske. Diamantni piling se izvaja po obrazu, vratu in dekolteju. Obstajajo tudi diamantni pilingi hrbta, odvisno od potreb, seveda.

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Prednosti diamantnega pilinga?

Z njim lahko preprečimo prezgodnje staranje, izboljšamo videz kože. Če imamo probleme z aknami, ki niso vnete, se nam koža po pilingu izboljša, pore se zmanjšajo, tudi pigmentni madeži in brazgotine so manj vidni.

Moja izkušnja z diamantnim pilingom (Neli)

Prvi diamantni piling sem imela novembra. Po uporabi je bila koža res zelo mehka in sijoča. Čez 2 dni se mi je koža začela precej sušiti in malo luščiti, ampak ne povsod. Z ustreznimi kozmetičnimi izdelki sem to odpravila. Čez kakšen teden, pa sem si vzela čas in svoj obraz pogledala malo bolj od blizu. Opazila sem, da so pore na nosu zmanjšane, kar precej zmanjšane, kar me je fasciniralo, sama imam od nekdaj probleme na tem predelu. Suha koža je posledica pilinga, ker piling pomaga koži, da se odlušči, a do pravega luščenja pride šele po kakšnih 2 dneh. Moja koža pa se je generalno gledano popravila, izgleda bolj zdrava, je bolj čista in ličila nanašam lažje, pa tudi dlje časa se obdržijo na koži.

Kako pogosto hoditi na diamantni piling?

Koža se obnavlja na 28 dni. Se pravi, če bomo ponovili diamantni piling preden mine 1 mesec je to Sizifovo delo, ker ne bo nobenega učinka. Več kot zdravih celic in zdrave kože pač ne moremo imeti. Torej, priporočljivo je hoditi vsak mesec enkrat, lahko tudi na 2 meseca, odvisno od potrebe vaše kože.

Kaj o diamantnem pilingu povejo raziskave?

Pri prostovoljkah od 31 do 67 let so naredili mikrodermoabrazijo. Po prvem tretmaju je bila koža pri čisto vseh prostovoljka manj hrapava. Po 14 dneh, ko so spet preverjali kožo (to je čas, ko so korneociti spet v stanju luščenja), pa je bila koža ponovno hrapava. Torej, diamantni piling se v tej študiji ni izkazal za metodo, ki deluje dolgoročno, ampak jo je treba večkrat ponavljati, kar je tudi logično, saj se naša koža ves čas obnavlja. Pri nekaterih prostovoljkah pa se je hrapavost kože zmanjšala za kar 11%. Sklepajo, da učinek metode ni odvisen od starosti, ampak od posameznikovega stanja kože.

Fotografija: Tajka Selan

V študiji, ki so jo izvedli na Poljskem so ugotovili, da mikrodermoabrazija zmanjša količino sebuma. Se pa med postopkom kožna bariera spremeni, a se vrne v prvotno stanje že nekaj ur po opravljenem postopku. Za dolgoročno zmanjšanje sebuma pa je potrebno terapije izvajati redno. Če ne, se bo koža vrnila v prvotno stanje.

Glede stimulacije kolagena in elastina je pa takole. V študijah pravijo, da sicer lahko pride do stimulacije, vendar le v primeru, ko postopek ponovimo večkrat (s tem mislimo večkrat zaporedoma v 1 mesecu). Se pravi, še preden se uspe koža obnoviti. Kar je logično, saj odluščimo več zdravih celic in na koncu pride tudi do stimulacije v dermisu.

Če opravimo dermabrazijo pa pride do stimulacije kolagena, tudi elastina. Ta postopek povzroči vnetje v koži in posledično stimulacijo v usnjici (v papilarni plasti). Podobno dosežemo z večkratno ponovitvijo mikrodermoabrazije. Pridemo do večjih izboljšanj, a je večja možnost za stranske učinke in zaplete.

Povzetek?

Postopek je enostaven, varen in minimalno invaziven. Do izboljšanj pride v primeru melazme (povečana pigmentacija), brazgotin zaradi aken, strij in fotostaranja. Najbolj očitni znaki izboljšanja: bolj sijoča, mehkejša in bolj gladka koža.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

1 komentar

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar