Inovacija: Sheet maske

Rastoč trg vseh vrst mask išče nove možnosti za dostavo problematičnih aktivnih učinkovin, s tem pa tudi stremijo k zmanjšanju poseganja v okolje. Ena izmed zadnjih inovacij so tako imenovane "sheet masks".

Rastoč trg vseh vrst mask išče nove možnosti za dostavo problematičnih aktivnih učinkovin, med tem pa tudi stremijo k zmanjšanju poseganja v okolje. Ena izmed zadnjih inovacij so tako imenovane “sheet masks”.

Kaj pa so “sheet maske”?

Sheet maske delujejo kot suha, nevodna podlaga za občutljive aktivne sestavine s čimer se izognemo potencialnemu nedelovanju sestavin. Maske nadzorjujejo in zadržujejo dostavo aktivnih sestavin, te se postopoma prenašajo na kožo in prehajajo vanjo.

S takšnimi maskami tudi zagotovimo enakomerno porazdelitev količine snovi na kvadratni centimeter kože, česar pri nanosu mask s prsti ne moremo popolnoma doseči. Koža v času, ko je nanešena maska ni v stiku z okoljem, ampak maska deluje kot zaščita in zaradi tega je koža po odstranitvi le-te toliko bolj sijoča in navlažena, ˝me time˝ med masko in kožo.

Večinoma maske delujejo vlažilno in po uporabi je koža vidno navlažena. Obstajajo tudi anti-age sheet maske in maske, ki kožo pomirijo. Očiščevalne maske vsebujejo ekstrakt čajevca ali mete, ki zmanjšata sebum in kožo dobro očisti, te so primerne predvsem za nečisto in mastno kožo.

V maske vgrajujejo različne kombinacije vlažilcev, ker se maska ne sme posušiti. Hkrati pa poskušajo med vlažilce vgraditi še aktivne učinkovine in tako doprinesti k boljšemu učinku sheet maske.

Iz katerih materialov so izdelane te maske?

Trenutno maske izdelujejo iz nepletenih materialov, to sta bio celuloza ali bombaž. Razvijajo pa tudi druge polimere, ki bodo naravni. Med naravnimi vlakni so trenutno v uporabi lesna vlakna, ki so gladka, dajejo prijeten občutek na koži in ne dražijo. Ta vlakna so sposobna absorpcije in prenosa učinkovin, hkrati pa so tudi okolju prijazna. Podobne lastnosti pripisujemo tudi biocelulozi (material, ki ga izdelajo mikroorganizmi med fermentacijo kokosove vode). Bioceluloza po 30-minutnem nanosu izgubi le 10% vsebnost tekočih snovi. Zanimivo je tudi to, da je bioceluloza sposobna ohraniti 100x količino teže v obliki tekočin. Se pravi, sposobna je zadržati 100x več tekočine kot tehta sama, kot nekakšna super spužva, ki ne pušča.

Med sintetičnimi materiali pa večinoma najdemo silikone v različnih oblikah, ki so različno prepleteni.

Kako midve uporabljava sheet maske?

1. Očistiva obraz

2. Naneseva tonik

3. Naneseva intenzivno vodico

4. Naneseva serum

5. Maska (do 30min)

6. Vmasirava ostanke maske v kožo

Zakaj vsi ti koraki?

Čista koža je veliko bolj ˝dovzetna˝ za sprejemanje novih sestavin. Če pa kožo navlažimo in dodamo serum pa z masko poskrbimo, da serum prodre še globje v kožo in dejansko je vidna razlika. Poskusite naslednjič. Edino, kar se velikokrat lahko zgodi pri tako konkretni uporabi kozmetičnih izdelkov je, da se ob nanosu kreme za obraz, začne vse skupaj svaljkati, ker je preveč vsega. Priporočava, da si nanesete kreme ravno toliko, da prekrijete obraz, ne pretiravajte in izogibajte se pretiranemu vlečenju izdelka po koži.

Tudi pri sheet maskah imamo izdelke in znamke, ki izstopajo, to je Erborian, korejsko-francoska kozmetika, ki je stopila še korak naprej. Namreč naredili so BB masko. Ja, prav ste prebrali! Po uporabi maske imate zabrisane nepravilnosti, koža je bolj gladka, pravijo, da daje videz ˝baby skin˝. Druga, popolnoma nasprotna maska pa je posvetljevalna sheet maska, ki ten posvetli in poenoti, pravijo, da daje videz ˝porcelanaste kože˝. Čeprav ta vrsta maske pride bolj do izraza v Aziji.

To je šele dober začetek razvoja sheet mask, v naslednjih letih lahko pričakujete kar konkreten napredek v razvoju, ker so maske res dobra pogruntavščina.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar