Kolagen: protein mladosti?

Danes za proteine v kozmetiki obstajajo znanstveni dokazi o njihovih pozitivnih učinkih, ki so odraz njihove strukture. Kolagen je protein živalskega izvora in je najbolj razširjen protein v koži. Koži daje tonus in skupaj z elastinom skrbi za elastičnost le-te. Uvrščamo ga med strukturne proteine (gradnik hrustanca, kosti in tetiv). Poleg proteinov živalskega izvora poznamo še proteine rastlinskega izvora , ki se po sestavi čisto razlikujejo, edino kar jim je skupno je negovalna lastnost in sicer vlaženje.

Danes za proteine v kozmetiki obstajajo znanstveni dokazi o njihovih pozitivnih učinkih, ki so odraz njihove strukture. Kolagen je protein živalskega izvora in je najbolj razširjen protein v koži. Koži daje tonus in skupaj z elastinom skrbi za elastičnost le-te. Uvrščamo ga med strukturne proteine (gradnik hrustanca, kosti in tetiv). Poleg proteinov živalskega izvora poznamo še proteine rastlinskega izvora , ki se po sestavi čisto razlikujejo, edino kar jim je skupno je negovalna lastnost in sicer vlaženje.

Kolagen je najbolj razširjen protein v naših 2m² kože, kjer predstavlja kar 25% delež vseh proteinov. Izkazuje veliko sposobnost vezave vode in je naravni tvorilec filma, kar pomeni, da posledično vlaži in pomirja kožo, saj preprečuje prekomerno izhlapevanje vode iz našega organizma. Pridobivamo ga iz domačega goveda, konja in prašiča. V zadnjem času pa se vedno bolj uveljavlja morski kolagen. Pridobivamo ga iz globokomorskih rib (losos, trska) in morskih alg (rjave alge).

Vendar proteini omejeno prehajajo v kožo, saj imajo v večini preveliko molekulsko maso. Mejna velikost za prehajanje kože je 200Da. Kolagen je velik protein, ki v kožo ne prehaja zaradi njegove previsoke molekulske mase. Zato splošno prepričanje, da krema s kolagenom odpravlja gubice ne velja. Za odpravljanje gubic in površinskih nepravilnosti se lahko poslužujemo injekcij kolagena, ki jih vbrizgamo v usnjico, kjer ta deluje kot polnilo in posledično je koža bolj gladka.

Fotografija: Nel Čater

Zakaj po 30. letu tonus kože upade in zakaj je smiselna uporaba kolagena?

Po 30. letu lahko že opazimo zmanjšano elastičnost kože (mlahava, ohlapna) zaradi zmanjšanja količine kolagena in elastina. Do tega pojava pride zaradi staranja fibroblastov (celice veziva), ki povečajo aktivnost kolagenaze (encim, ki razgrajuje kolagen). Posledično je zmanjšana količina kolagena v koži kar vidimo kot spremembe v strukturi kože. Posledica tega bo stanjšana plast dermisa, zaradi česar lahko imamo suho kožo. Tanjša plast dermisa vodi v zmanjšano epidermalno kapaciteto vezave vode in povečano transepidermalno izgubo vode (TEWL).

Malo biokemije in kompliciranja, ampak to je razlog za zmanjšano količino kolagena v koži!

Vzrok za strukturne in funkcionalne spremembe dermisa lahko najdemo v matriksnih metaloproteazah (MMP). Zdaj se zagotovo sprašujete, kaj je te zdaj to spet? To so encimi, ki razgrajujejo ekstracelularni matriks, ta pa je sestavljen iz kolagena, elastina, proteoglikanov, fibronektinov in drugih hidroliziranih proteinov. Ok, torej če potegnemo črto to pomeni, da več je teh encimov MMP manj bo kolagena. V bistvu matriksne metaloproteaze sprožijo stresni pogoji, npr. termični šok ali UV svetloba, ki smo ji vsakodnevno izpostavljeni. UV svetloba stimulira nastajanje transkripcijskega dejavnika, ki povzroči sprožitev MMP in posledično razgradnjo kolagena. Zdaj se verjetno vprašamo, če naša koža sama nima obrambe pred temi zloglasnimi metaloproteazami. No, koža ima naravne zaviralce MMP, vendar tudi nastajanje teh zaviralcev z leti upada in posledično je porušena integriteta matriksa. Posledica povečane aktivnosti MMP je razgradnja kolagenskih vlaken na dermo-epidermalnem stiku, kjer zaradi sile teže pride do nastanka gub, zmanjšanja čvrstosti in elastičnosti kože.

Fotografija: Nel Čater

Uporaba kolagena v kozmetičnih izdelkih je vsako leto večja!

Na trgu je poplava izdelkov ki vsebujejo kolagen, od izdelkov za nego kože do izdelkov za nego las. V kozmetičnih izdelkih najdemo večinoma dve vrsti kolagena in sicer hidroliziran kolagen, ki se uporablja za nego zrele in suhe kože, preprečuje tudi poškodbe, ki so nastale zaradi UV svetlobe in modificiran kolagen, ki ga najdemo v šamponih in balzamih za splošni negovalni učinek. Za podaljšan učinek ga kombiniramo s kvarternimi amonijevimi solmi. Aktivna kozmetika za starejšo kožo pristopa k problemom z stimulacijo sinteze kolagena in elastina v koži.
Raziskave so pokazale, da 0,06% kolagena v mazilu zmanjša simptome trde kože, izboljša videz globokih in površinskih brazgotin, hkrati pa poveča elastičnost kože. Kolagen uporabljamo tudi kot sestavino za ohranjanje vlažnosti KI.

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Midve sva testirali Gaia naturelle Kolagen shot iz 3. sezone Štartaj Slovenija!
Kolagen shot je prehransko dopolnilo s kolagenom, MSMjem, hialuronsko kislino in vitamini. Zakaj sva se odločili za prehransko dopolnilo? Kot sva že zgoraj omenili je absorpcija kolagena iz kozmetičnih izdelkov minimalna, v obliki prehranskega dopolnila pa je absorpcija v sistemski obtok precej večja, s tem pa dosežemo tudi večje učinke na kožo. Kolagen shot vsebuje ribji kolagen nizke molekulske mase, kar mu omogoča odlično absorpcijo.
Morava priznati, da sva presenečeni nad okusom, saj okus kolagena samega po sebi ni najboljša stvar, ki jo boste kdaj okusili. Vsak dan sva v roku enega meseca zaužili priporočeno dnevno količino 25ml. Opazili sva izboljšan tonus kože in da je koža manj suha. Namreč en del tandema Cosmedoc.si ima precej suho kožo, s katero se bori že kar nekaj časa in v času uporabe kolagen shota sem opazila, da nimam več takšnih problemov s suho kožo, koža je tudi bolj čvrsta in lepša na pogled. Opazili sva tudi, da so močnejši tudi nohti in lasje. Morate se zavedat, da so se ti učinki izrazili pri naju že zelo hitro. Nekateri boste učinke opazili mogoče šele po 3-mesečni uporabi, ampak zagotovo bo uporaba kolagena prinesla pozitivne učinke, četudi ti ne bodo takoj vidni.

Fotografija: Nel Čater

Uporabo kolagena priporočava vsem ženskam in moškim po 20. letu starosti, še posebej, če ne uporabljate vsakodnevno sončne kreme, ki bi preprečevala aktivacijo matriksnih metaloproteaz in posledično razgradnje kolagena. Uporaba kolagena tudi preventivno bo prinesla pozitivne učinke na vaši koži, laseh in nohtih.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar