Bi želele imeti takšne trepalnice kot fantje?

Ali gumijasti medvedki in serumi pomagajo pri rasti las in trepalnic? Ko sva prvič prejeli to vprašanje, sva se vprašali ali sploh obstajajo kakšni dokazi, da sestavine, ki so v teh izdelkih, dejansko pripomorejo k rasti las in trepalnic?

Ali gumijasti medvedki in serumi pomagajo pri rasti las in trepalnic? Ko sva prvič prejeli to vprašanje, sva se vprašali ali sploh obstajajo kakšni dokazi, da sestavine, ki so v teh izdelkih, dejansko pripomorejo k rasti las in trepalnic?

Trepalnice so takoj za obrvmi ogledalo našega obraza. Trepalnice predstavljajo mejo med zunanjim in notranjim okoljem očesa, zato je pomembno, da vzdržujemo njihovo integriteto. Spodnja veka pri človeku vsebuje 75-80 trepalnic, razporejenih v 3 do 4 linije, medtem ko na zgornji veki raste med 90-160 trepalnic, ki so razporejene v 5 do 6 linijah. Vsaka trepalnica je sestavljena iz vidnega dela, korenine in čebulice.

Trepalnice imajo življenjski cikel, ki sestoji iz treh faz: faza rasti (anagena faza), faza degradacije (katagena faza) in faza mirovanja (telogena faza). Po telogeni fazi trepalnica izpade in cikel se ponovno začne z anageno fazo. Trepalnica na dan zraste približno 0,12-0,14mm. Anagena faza traja med 4 in 10 tednov, celoten življenjski cikel trepalnice pa med 4 in 11 meseci. Razlog za tako velika odstopanja (4-11 mesecev) je da je vsak posameznik različen, naše trepalnice se razlikujejo, odvisno je pa tudi od letnega časa, nege in izdelkov, ki jih uporabljamo v okolici oči ali direktno na trepalnicah. Trepalnice redko presežejo dolžino 12 mm, saj faza rasti ni tako dolga kot pri laseh.

Fotografija: Nel Čater

Fantje tukaj ne štejejo, ker oni pač imajo nadnaravno dolge in goste trepalnice, pa jih sploh ne potrebujejo.

In kako serumi vplivajo na rast trepalnic?

Vplivajo lahko na enega ali več faktorjev rasti trepalnic. Lahko delujejo na anageno fazo tako, da podaljšajo njen cikel in ˝zasidrajo˝ trepalnico, da ne izpade pri določeni dolžini. V čebulici trepalnice se poveča razmnoževanje celic, kar izboljša sintezo keratinocitov in produkcijo lasnih vlaken. Rezultat: daljša in močnejša trepalnica. Na rast trepalnic poleg drugih faktorjev vplivajo tudi prostaglandini (nenasičene maščobne kisline z 20 ogljikovimi atomi, ki imajo različne fiziološke učinke). Namreč prostaglandinski analogni receptorji se v veliki količini izražajo v lasnem foliklu med anageno fazo rasti.

Torej ali serumi dejansko delujejo?

Ja, definitivno imajo vsi serumi vsaj eno ali več učinkovin, ki vplivajo na enega ali več faktorjev rasti trepalnic. Večina teh učinkovin ni odobrenih kot simulatorji rasti las s strani Food and drug Administration (FDA), ampak očitno delujejo. Trenutno so kot uradne sestavine za zdravljenje alopecije (plešavosti) registrirani samo minoksidil in finasterid, na odobritev pa še čaka bimatoprost (naj bi bil primeren tudi za trepalnice, vendar ga bo možno dobiti samo kot zdravilo).

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Katere pa so tiste sestavine, ki delujejo?

Načeloma vse sestavine, ki delujejo kot mehčalci las, pripomorejo k rasti trepalnic, če ne k rasti, pa vsaj zaščitijo trepalnico pred zunanjimi dejavniki in zaradi tega ne izpade tako hitro.

Primeri mehčalcev las: hidrolozirani glikozaminoglikani, pantenol, 
izopropil cloprostenat

Ampak tiste glavne sestavine, zaradi katerih so vaše trepalnice po uporabi seruma daljše so analogi prostaglandinov. Eden izmed teh je izopropil cloprostenat, ki je sintezni analog prostaglandinov. Vgrajuje se na prostaglandinske analogne receptorje v anageni fazi rasti in pri tem podaljšuje anageno fazo rasti, hkrati pa zasidra trepalnico, da ne odpade tako hitro.

Ali se bodo po prenehanju uporabe trepalnice povrnile nazaj v stanje, v katerem so bile prej?

To je nekako logično, saj nehamo dovajati sestavine, ki stimulirajo rast. To je enako kot, če bi rožo prenehali zalivati in bi s časom ovenela. Vaše trepalnice ne bodo ovenele, brez skrbi. Ampak ti serumi so zanalašč narejeni tako, da boste morali uporabljati serum, če želite rezultate. Če pa prenehate z uporabo, se vaše trepalnice vrnejo v stanje pred uporabo. Torej kupujete ves čas serum in so vidni rezultati, ali pa ga ne kupujete in rezultatov ni. Marketing pač. Se kar znajdejo, ne?

Primeri serumov za rast trepalnic v Sloveniji: Lux-factor eyelash, Dermaluxe Lash, Xlash.

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Kaj pa naravne alternative?

Načeloma je najboljša naravna alternativa ricinusovo olje. To se v kozmetični industriji bolj uporablja v namen izdelave dekorativne kozmetike, sploh izdelkov za ustnice. Poleg tega, da ne zdrsi iz ust pa jih tudi neguje.

Ricinusovo olje pa se ne priporoča samo za nego trepalnic, vendar tudi za nego nohtov. Popularno je zato, ker deluje negovalno in ščiti trepalnice pred zunanjimi dejavniki, posledično trepalnice kasneje izpadejo, poleg tega pa jih tudi okrepi. Glede same stimulacije rasti trepalnic ni dokazov. Cenovno pa je veliko bolj dostopno kot serumi za rast trepalnic.

V zaključku bi radi dodali, da lahko ti serumi povzročajo tudi stranske učinke, vendar so redki. Več ljudi sicer poroča o spremembi pigmentacije na liniji na katero ob trepalnicah nanašajo serum. Pomembno je, da kupujete preverjene izdelke, saj se ti izdelki uporabljajo v neposredni bližini oči in velika verjetnost je, da bo izdelek prišel v stik z njimi. Preverite pa tudi, da kupujete izdelek, ki dejansko vsebuje aktivno sestavino. 

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar