Imate spet suho in razpokano kožo?

Ne samo, da me zebe v roke, še suho in razpokano kožo imam, si rečem skoraj vsako zimo. Ampak zakaj pride do tega?

Ne samo, da me zebe v roke, še suho in razpokano kožo imam, si rečem skoraj vsako zimo.

Ampak zakaj pride do tega?

V naši vrhnji plasti kože je normalna vlažnost okrog 13%, ko ta % pade pod 10 lahko rečemo, da imamo suho kožo. Za vlažnost kože skrbi v prvi vrsti kar naša kožna bariera, če je le ta poškodovana se skozi našo kožo izloča več vode kot je to potrebno. Posledica? Suha koža.

Spremenjena sestava lipidov v koži, zmanjšano delovanje NMF. Posledica? Suha koža

Ne, NMF ni kletvica, pač pa je to kratica za naravne vlažilne faktorje. Veš toliko kot prej, ne? NMF so snovi, ki so sposobne vezati velike količine vode, nahajajo se v naši koži in pomagajo vzdrževati normalen nivo vlage. To so lahko aminokisline, laktati, sečnina in glicerol.

Zakaj sva tako zakomplicirali vse? Ker drugače ne moreva razložiti sledečega:

Bele luske, ki se pojavijo pozimi so posledica nepravilnega luščenja kože. Encimi, ki poskrbijo, da se celice normalno odluščijo, ne delujejo, če vlažnost kože ni optimalna. Posledica pa je prekomerno kopičenje delno odluščenih celic, mi pa to vidimo kot bele luske.

Ne samo, da je grdo za videt, takšna koža po navadi hitro razpoka, lahko nas začne boleti, srbeti in ščemeti.

Kako bi se tega lahko rešili?

Nekaj morate vedeti. Nizke temperature, delovanje klimatskih naprav, nizka relativna vlažnost, veter in onesnažen zrak so kot voda na mlin za nastanek suhe kože. Takšnim pogojem smo izpostavljeni jeseni, sploh pa pozimi.

Veš tisti občutek, ko maš rokavice, pa te še vseeno zebe, prideš domov in prva stvar, ki ti pade na misel je, da si boš pogrel roke pod vročo vodo. NAPAKA! Vroča voda le poslabša suho kožo, kot tudi neprimernauporaba kozmetičnih izdelkov.

Za vsako rešitev se najde težava, ne?

Pri suhi koži je pomembno, da uporabljamo več izdelkov za nego. Emoliente (rastlinska olja in masla – karitejevo, mangovo maslo) in vlažila (glicerol, sečnina, sorbitol, hialuronska kislina). Zakaj toliko stvari? Ker bomo edino tako uspeli nazaj vzpostaviti normalno delovanje kožne bariere in omilili stanje suhe kože.

Suho kožo na telesu še nekako preživimo in se ne luska tako pogosto, saj je debelejša kot na obrazu. Večina ljudi, ki sva jih na promocijah vprašali kaj bi povedali o svoji koži, je odgovorilo, da je suha in občutljiva. Kaj je suha koža smo že razčistili, ampak kaj je občutljiva koža? Mnogi mislijo, da je to tip kože, pa ni res. To je stanje kože, ki se v določenem trenutku pretirano odzove na neko snov ali dražljaj. To stanje je zelo subjektivno, vendar ga večina opiše kot občutek zbadanja, ščemenja, srbečice in nelagoldja. Če po nobeni nanešeni sestavini (razen pri alfa hidroksi kislinah pri katerih je to pogosto) nimate teh simptomov, potem nimate občutljive kože.

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

 Pri negi suhe kože je potrebno najti ustrezno nežen čistilec, ki ne vsebuje alkohola. Lahko je to gel, micelarna vodica ali mleko za čiščenje. Po čiščenju je dobro, da dodajamo vlago, s tem predvsem misliva na serume, ki vsebujejo hialuronsko kislino, glicerol.

Kot sva že zgoraj omenili je priporočljiva uporaba emolientov predvsem rastlinskih olj. Ampak rastlinskih olj je na trgu malo morje, katero je pravo zame? Načeloma je najbolj univerzalno arganovo olje, ki je bogato z omega-9 kislinami in ga lahkouporabljate tudi za lase in telo. Dobra izbira je tudi jojobino olje, saj je njegova sestava zelo podobna sestavi naših trigliceridov. Za občutljivce je tukaj mandljevo olje, ki je zelo nežno in se priporoča tudi za nego dojenčkov. Avokadovo olje se hitro vpija in je primerno za nego zrele kože.  Če bi želeli našteti vsa olja in njihove pozitivne učinke bi to objavo brali do 2. zjutraj, zato se bova tukaj ustavili. Če želite še vedno lahko napiševa posebej objavo na to temo.

Fotografija: Nel Čater, Neja Stojnić

Kot zaključek negovalne rutine priporočava uporabo negovalne kreme, vlažilna je za suho kožo žal premalo. Negovalna krema pomeni,da vsebuje masla ali olja v večjem deležu.

Suhe kože se ne da rešiti čez noč, potrebna je konsistentnost in vztrajnost. Z dodajanjem vlage in emolientov se bo stanje zagotovo popravilo. Zdaj pa v napad, da ne boste tudi to zimo rekli, da imate suho in razpokano kožo!

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar