Nega kože nagnjene k aknam

Kot obljubljeno tokratno objavo posvečava negi aknaste kože. V prejšnji objavi sva razložili patofiziologijo aken in s katerimi zdravili ali kozmetično aktivnimi sestavinami lahko lajšamo ali preprečimo nastanek le-teh. Ampak preden posegamo po zdravilnih učinkovinah, lahko poskusimo izboljšati stanje s pravilno nego kože.

Kot obljubljeno tokratno objavo posvečava negi aknaste kože. V prejšnji objavi sva razložili patofiziologijo aken in s katerimi zdravili ali kozmetično aktivnimi sestavinami lahko lajšamo ali preprečimo nastanek le-teh. Ampak preden posegamo po zdravilnih učinkovinah, lahko poskusimo izboljšati njeno stanje s pravilno nego kože.

Koža nagnjena k aknam je v večini primerov zelo občutljiva in zadnja stvar, ki jo takšna koža potrebuje so agresivni čistilci. Ti kožo le še dodatno razdražijo ali izsušijo, saj so večinoma na osnovi alkohola. Kožo pa lahko razdražimo tudi z neprimernimi mehanskimi pilingi (npr. sladkorni piling).

Nujen korak pri negi kože nagnjene k aknam oziroma kar kože nasploh je ČIŠČENJE! Tudi, če ne nosite ličil, se na naši koži čez dan nabere ogromno bakterij in umazanije. Kožo je potrebno redno čistit, če ne, se vam bodo prej ali slej začele mašiti pore. Za čiščenje priporočava uporabo blagih čistilnih sredstev. To pomeni, da naj ne vsebujejo alkohola in nimajo visokega pH (najbolj optimalna je uporaba izdelkov, ki imajo pH vrednost okoli 5,5; tako kot ima naša koža).

Fotografija: Neja Stojnić, Nel Čater

Drug korak je uporaba keratolitikov. To so izdelki, ki odluščijo odmrle keratinocite (celice naše povrhnjice). Zakaj bi že to človek rabil? Kot smo omenili v prejšnji objavi, je prvi vzrok za nastanek aken povečana keratinizacija oziroma velika količina odmrlih celic v lasnem foliklu. Z uporabo keratolitikov, kot so alfa in beta hidroksi kisline, to vsaj delno preprečimo. Hkrati, pa se uporaba keratolitikov priporoča sočasno z uporabo lokalnih antibiotikov, saj keratolitiki omogočajo lažjo dostavo zdravilne učinkovine na tarčno mesto.

Alfa hidroksi kisline, kot sta mlečna in glikolna kislina, se pri blagi obliki aken priporočajo 2x dnevno v koncentraciji 4-10%. Poleg keratolitičnega delovanja, pa stimulirajo obnovo povrhnjice in sintezo kolagena, povečajo pa tudi vlažnostkože.

Poznamo pa še beta hidroksi kisline, ki jih načeloma štejemopod varnejšo obliko kislin. Med njih spada lipofilen derivat salicilne kisline,ki je predvsem učinkovit pri umirjanju vnetnega procesa. Deluje tudi protimikrobno in antikomedogeno. Vse te sposobnosti se izkažejo za zelo učinkovite prav pri negi kože nagnjene k aknam. Beta hidroksi kisline počasi penetrirajo v kožo, saj so lipofilne narave, učinkovite so že pri nizkih konentracijah in delujejo na hiperaktivne žleze lojnice.

Priporočava še občasne obiske pri dermatologu ali kozmetičarki, kjer se opravi kemični piling z višjimi koncentracijami alfa hidroksi kislin (20-30%, za domačo rabo le 5-10%). Višje koncentracije kislin imajo komedolitičen učinek in pomagajo pri odstranitvi komedonov. Po posegu je nujna uporaba izdelkov z UV zaščito, saj je po kemičnem pilingu naša koža zelo občutljiva in bolj dovzetna za poškodbe pod vplivom UV sevanja, predvsem UVB.

Obvezna je uporaba nekomedogenih in neaknogenih izdelkov. Nekatere sestavine so znane po svojem komedogenem učinku, to so predvsem masla (karitejevo, kokosovo,..), silikoni, tekoči ogljikovodiki (parafin,vazelin,..).

Moramo pa se zavedati še enega pomembnega dejstva in sicer, da k aknam nagnjena koža ni nujno mastna koža. Osebe, ki imajo težave z aknami, lahko imajo tudi dehidrirano kožo. Zato ne pozabite na uporabo vlažilnih krem. Če opažate, da vam z olji bogate kreme poslabšajo stanje uporabljajte lažje teksture kot so geli ali kreme, ki bazirajo predvsem na vodni osnovi. Pomena vlaženja kože ne smete zanemarjati, saj se vam lahko stanje še poslabša. Če pa imate težave z aknami in mastno kožo, pa so za vas bolj primerne kreme z mat učinkom, ki pomagajo prekriti videz svetleče kože. Tudi pri uporabi sončnih krem je nujno, da izdelek ni masten.

Za zdravljenje oziroma nego aken pa lahko uporabljamo tudi naravne ekstrakte iz rastlin od katerih se v največji meri uporabljajo žajbelj, ognjič, kamilica, materina dušica, poprova meta, šentjanževka in čajevec. Izkazujejo antiseptično, antibakterijsko in protivnetno delovanje.

Fotografija: Neja Stojnić, Nel Čater

Kaj pa, ko hočemo vseeno lepo izgledati kljub problematični koži?

Priporočava uporabo lahkih in vodotopnih tekstur pri dekorativni kozmetiki. Lahko uporabljate tudi prekrivna sredstva v zeleni barvi, saj le ta nevtralizirajo področja pordele predelov kože.

Nega aknasta kože zna biti velika nadloga, saj večinoma mora vsak posameznik ugotoviti, kaj mu ustreza in kaj ne. Nega je kompleksna, vendar z doslednostjo in s pravo uporabo kozmetičnih izdelkov lahko bistveno izboljšate stanje svoje kože. Na koncu je najbolj pomembno, da poslušate svojo kožo.

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar