Akne: najpogostejši problem 21. stoletja

Danes sva tukaj s prvo objavo o negi kože. Govorili bova o problematiki, s katero se sooča kar 80-90% populacije med 13 in 24 letom, pa tudi vedno večji odstotek odraslih. In to so akne.

Danes sva tukaj s prvo objavo o negi kože. Govorili bova o problematiki, s katero se sooča kar 80-90% populacije med 13 in 24 letom, pa tudi vedno večji odstotek odraslih. To so akne.

Akne so vnetna bolezen, na katero vplivajo številni dejavniki. Pri aknah je prizadeta dlačno-lojnična enota. Da akne nastanejo je potrebnih več faz in sicer:

  1. Najprej pride do povečane keratinizacije lasnega folikla. Čakaj malo, kaj zdaj to pomeni? To pomeni, da se zadebeli povrhnjica kože (epidermis) in, da se začnejo v veliki količini luščiti odmrle celice kože (keratinociti). Ta proces sproži ena izmed oblik testosterona, ki ji rečemo dihidrotestosteron ali DHT.

2. Drugi korak v nastanku aken je povečana tvorba sebuma (loj, maščoba). V tej fazi se aktivirajo bakterije, ki jih poimenujemo P. Acnes. Te bakterije razgradijo sebum na proste maščobne kisline.

3. In proste maščobne kisline posledično privlačijo več bakterij in to pripelje do tretjega koraka in sicer vnetja.

K nastanku aken lahko prispevajo hormonski vplivi (ja, pred mesečnim ciklom se hormončki še posebej razveselijo), uporaba nekaterih zdravil, dednost, prehranjevalne navade in stres (med izpitnim obdobjem gresta čokolada in stres pač z roko v roki). Pri zdravilih govorimo predvsem o kombinirani kontracepciji. Nekatere kontracepcijske tabletke zavirajo nastanek aken (estrogeni), nekatera kontracepcijska zdravila pa povzročajo akne (progestin ali progesteron). Akne lahko povzročajo tudi kortikosteroidi.

Glede na vrsto ločimo:

nevnetne akne oz. komedone: odprti (črni ogrci), zaprti (beli ogrci) – blaga oblika

vnetne akne: papule, pustule, nodule, ciste,.. – srednje huda ali huda oblika

Lokalno zdravljenje aken

Akne lahko zdravimo lokalno ali sistemsko. Lokalno jih lahko zdravimo z kremami, geli, lokalnimi antibiotiki, lokalnimi retinoidi (derivati vitamina A), azelaično kislino in benzoil peroksidom (v EU prepovedan).

Aktivna sestavinaOpis sestavineDelovanjePrimeriTarča
Retinoidistrukturni in funkcijski analogi vitamina Aantikomedogeno, blago protivnetno delovanjetretionin, izotretionin, adapalen in tazarotennevnetne akne
Lokalni antibiotikipo navadi kombinirana terapija: AB zjutraj, keratolitik zvečer (luščilo, npr. mlečna kislina)antimikrobno, protivnetno delovanjeklindamicin, eritromicinvnetne papule in pustule
Azelaična kislinapenetrira v dlačno-lojnično enotobakteriostatično, protivnetno delovanje/vnetne in nevnetne akne

V kozmetične izdelke pa lahko dodajamo tudi kozmetično aktivne sestavine, ki vplivajo na eno izmed zgoraj naštetih faz razvoja aken. S tem delujejo kot preventiva in preprečijo nastanek novih aken, ali pa blažijo že nastale akne.

Aktivna sestavina Opis sestavine Delovanje Primeri Tarča
Retinoidi strukturni in funkcijski analogi vitamina A antikomedogeno, blago protivnetno delovanje tretionin, izotretionin, adapalen in tazaroten nevnetne akne
Lokalni antibiotiki po navadi kombinirana terapija: AB zjutraj, keratolitik zvečer (luščilo, npr. mlečna kislina) antimikrobno, protivnetno delovanje klindamicin, eritromicin vnetne papule in pustule
Azelaična kislina penetrira v dlačno-lojnično enoto bakteriostatično, protivnetno delovanje / vnetne in nevnetne akne

Naslednjič pa sledi objava o negi kože nagnjene k aknam, kako lahko preventivno poskrbite, da do hujše oblike aken sploh ne pride.

Ne pozabite, v največji meri si lahko pomagate kar sami. 

podpis

Potrebuješ pomoč pri vzpostavljanju rutine nege?

Če si želiš nego kože, ki hkrati zdravi in zaščiti tvojo kožo brez ugibanja ali eksperimentiranja, dobrodošla v Cosmedoc svetovalnico.

Individualno, posebej tebi prilagojeno svetovanje, skozi katerega skupaj poiščeva pravo rutino in izdelke za nego kože. 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Objavi komentar